Извор:ФОТО: Д. Балшић

КОЛИКО ЋЕ ВАС КОШТАТИ? Од чега највише зависи регистрација

Извор: Нпортал

08.05.2023.

15:16

ЗА ВЕЋИНУ возача у Србији регистрација њиховог четвороточкаша је озбиљан удар на кућни буџет. Постоји могућност да се овај издатак преко неких агенција плати на неколико месечних рата, али и поред тога многи тешко подносе овај трошак.

Једном годишње власници аутомобила морају у МУП-у са припремљеном документацијом - саобраћајна дозвола, доказ о извршеном техничком прегледу (регистрационе листове), доказ о плаћеним таксама и обавезном осигурању возила (уплатнице и полиса осигурања) и лична карта.

Почетком 2023. поскупео је порез на употребу моторних возила, па је тада скочила и њихова регистрација. Полиса обавезног осигурања од аутоодговорности од 1.јануара скупља је за 12 до 15 одсто. Практично, како је полиса обавезна при регистрацији аутомобила, српским возачима је тај трошак од почетка године већи од око 700 до 3.000 динара.

У регистрацију возила улази и такса за његово коришћење и она за путничка возила износи од 710 до 7.110 динара у зависности од категорије.

Званично, ова такса је уведена у децембру 2019. године. Тај порез на употребу моторних возила или тзв. "порез на луксуз" поскупљује временом како се развија аутомобилска индустрија, али и ситуација у држави. курир.рс

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".