Извор:Фото: Прринтскрин/Јутјуб/Eurovision Song Contest

ПЕТ ДРЖАВА ПРОЛАЗИ ДИРЕКТНО: Они су фаворити публике

Извор: Нпортал

09.05.2023.

22:01

ПОЧЕЛО је прво полуфинално вече највећег музичког фестивала "Евровизија 2023".

Пред нама је свакако узбудљиво полуфинално вече. За сада је бар пет земаља осигурало пролазност на овом такмичењу. 

Може се рећи да су међу њима Шпанија, Француска, Велика Британија, Немачка и Италија увек у финалу - међутим, не ради се о квалитету песама, већ због правила такмичења. 

До 2000. године у овој групи су биле четири земље, а након што се Италија вратила на Еуросонг после 14-годишње паузе, називају се Биг Фиве и оне су највећи финансијски сарадници ЕБУ-а, Европске радиодифузне уније, који организује такмичење.

Међу њима пласирала се и Украјина. Она је трећа према кладионицама. 

BloombergAdria.com

Она је на трећем месту, одмах испод Шведске и Финске. Требала је бити домаћин ове године, али због ратног стања није. 

Од осталих земаља које иду директно у финале, Француска је заузела четврто место на кладионицама, Шпанија пето, Италија осмо, а Велика Британија девето. Србија је тренутно на 17. месту на кладионицама.

Фаворит од свих држава је Француска. 
На страници Wиwиблоггс.цом, која је специјализована за Еуросонг и евровизијске догађаје, осванула је анкета у којој фанови изјашњавају ко од Биг 5 земаља има најбољу песму, судећи по генералним пробама. У анкети није издвојена Велика Британија јер због техничких проблема нису могли да објаве снимак генералне пробе своје представнице Мае Малер.

Фанови Еуросонга највише су гласова (35.59%) дали Француској. На другом месту нашла се Немачка (23.95% гласова), а на трећем Шпанија (19.85% гласова). Четврто место је заузела Италија (12.27% гласова), а пето Украјина (8.34% гласова).