Извор:Фото: П. Митић, Н. Скендерија

Плате менаџерске, али овај посао у Србији НЕМА ко да ради

Извор: Нпортал

05.11.2021.

14:11

ШИРОМ региона, а и у Србији, све је већи проблем недостатка радне снаге. Овај проблем постојао је и претходних година, али је сада дошао до изражаја јер су се појавили и нови изазови попут логистике, поскупљења, и неизвесности око пласмана појединих производа.

У Србији послодавци највише траже конобаре, куваре, возаче, достављаче, али и раднике у месној индустрији.

Управо због тога један велики домаћи произвођач меса довешће 50 радника из Бангледаша, пише "Телеграф". Неки од произвођача кажу да често ни већа плата не помаже и да их често брине да ли ће им радник дати отказ.

- Док имамо могућности повећаћемо плате, али ни то не може заувек, јер смо ограничени - кажу у једној фабрици указујући да су тако пједини радници у овој индустрији дошли на ниво плате коју имају по функцији више позиционирани запослени.

BloombergAdria.com

 

Како кажу, реч је о специфичној производњи, која подразумева рокове, па није чудо што се у недостатку радника окрећу увозу из других земаља.

Постоји неколико послова који се раде у месној индустрији, а конкретно, у претходне три године тражено је око 130 месара на сајту за оглашавање послова.

- Како је позиција је изузетно дефицитарна просек пријава за сваку позицију износио је 5. Ту можемо јасно да закључимо да су неке остајале и без пријава, док су неке имале свега 10 заинтересованих потенцијалних радника. Као и за све остале дефицитарне позиције и број пријава зависи искључиво од услова рада које послодавац нуди у самом огласу за посао, те тако они који не истакну никакве или слабе услова рада остају без кандидата - каже Милош Турински из Инфостуда, портала који између осталог прати дешавања и на том тржишту.

BloombergAdria.com

 

Месари као и велики број других занатских занимања дефицитарни су већ годинама уназад, истиче он.

-  Један од разлога томе је недовољна заинтересованост за школовање ових кадрова, друга страна је да је велики број стручних кадрова отишао у иностранство, а треће је - услови. Постојећи кадар на тржишту искључиво можете активирати за промену посла бољим радним условима - каже Турински.

Осим месара из Бангледаша, и један београдски хотел је већ преговарао о доласку радника из те земље што виде као решење за дефицит радне снаге на домаћем тржишту, пре свега конобара, кувара, собарица.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".