Извор:Фото: Профимедиа

НАЈМАЊИ РАТ НА СВЕТУ: Бесмисао усред пустаре Арктика

Извор: Нпортал

18.05.2023.

17:35

КРОЗ историју, али и у садашњости ратови су вођени и воде се из најразличитијих разлога и узрока, али само две државе водиле су га због "алкохола" и то скоро читав век. Необичност тог сукоба огледа се и у чињеници да је вођен на крајњем северу земљине кугле, испод Северног пола.

Далеко на Арктику, између Гренланда најсеверније канадске територије Нунавут, у уском мореузу налази се мајушно острво Ханс. Острво је толико мало да једва и да се може пронаћи на Гугл мапама, а додатни куриозитет лежи у чињеници да је то уједно и једина копнена граница између Канаде и Данске. 

Иако је пусто, изоловано и неплодно острвце острво је готово читав век предмет спорења и неслагања две државе. Иако се простире на површини од свега 1,3 км2, и не поседује вегетацију нити било које природне ресурсе, оно је ипак трн у оку и једној и другој држави. У историји ће остати упамћено по једном несвакидашњем рату који је трајао на острву скоро 50 година.

Острво је исте године посетио министар Гренланда и поставио данску заставу рекавши: "Добро дошли на данско острво". Том приликом он је држао боцу вискија у рукама. И од тада Канада и Данска воде такозвани "виски рат" око Ханс острва.

- Када Данска војска дође на острво оставља боцу вискија, а кад дође канадска остављају боцу свог најпознатијег вискија "Канадски клуб" - истиче дански амбасадор у САД, Питер Џенсен. https://www.youtube.com/watch?v=GBsOblFbi1U