Извор:Фото: Профимедиа

ЈАПАН ОДЛУЧИО: Ево да ли Земља излазећег сунца улази у НАТО

Извор: Танјуг

24.05.2023.

07:49

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг посетио је Јапан у јануару и обећао са премијером Фумијом Кишидом да ће ојачати везе "у суочавању са историјским безбедносним изазовима”.

Јапански премијер Фумио Кишида саопштио је данас да та земља не планира да постане чланица НАТО-а, али је потврдио да постоји план алијансе да отвори канцеларију за везу у Јапану.

Кишидина изјава је уследила након што је јапански амбасадор у Вашингтону раније овог месеца рекао да војни пакт који предводе САД планира канцеларију у Токију, прву такву у Азији, како би се олакшале консултације у региону, преноси Ројтерс.

BloombergAdria.com

 

Канцеларија за везу омогућиће комуникацију алијансе с партнерима, као што су Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд, пре свега у контексту геополитичких изазова, као што су Кина и Русија.

Подсетимо, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг посетио је Јапан у јануару и обећао са премијером Фумијом Кишидом да ће ојачати везе "у суочавању са историјским безбедносним изазовима”, мислећи на напад Русије на Украјину и растућу војну моћ Кине, наводи Ројтерс.

BloombergAdria.com

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".