Извор:Фото: Твитер принтскрин

КО ИМА ПРЕДНОСТ? Слика раскрснице посвађала кориснике мрежа

Извор: Нпортал

28.05.2023.

13:24

ЉУДЕ на Твитеру посвађала је илустрација раскрснице.

На илустрацији се може видети како црвени аутомобил креће право, на семафора је зелено светло, док са друге стране иде аутобус, којем је такође упаљено зелено светло на семафору и који жели да скрене лево.

Међутим, десно од аутомобила изнад семафора видљив је и саобраћајни знак, који возача аута упозорава да се налази на споредном путу и да се бус налази на главном.

Ова ситуација изазвала је расправу међу твитерашима .

"Бус има предност", написао је један коментатор.

"Аутобус је на путу са првенством пролаза, без обзира зелено је сваком, истовремено гледа се и пут са првенством пролаза", сложио се други.

Један корисник упозорио је да се знакови у овом случају не гледају и да аутомобил има предност.

"Поступа се по семафору. Знаци важе само кад семафор није у функцији", написао је.

"Искључиво црвени ауто има предност! Хијерархија: саобраћајац, светлосни знаци (семафор), саобраћајни знаци, правила саобраћаја", додао је други.

Ко је у праву?

Коментатор који је написао да се саобраћајни знакови не гледају када семафори раде је у праву. Аутомобил има предност јер возило које се креће право са семафора увек има предност над возилом које са семафора скреће лево.

Ваља напоменути и да је питање да ли игде у пракси постоји раскрсница на којој постоји баш овакав распоред саобраћајне сигнализације, те је и то могући разлог што лако збуњује људе.