Извор:Фото: Танјуг/АП

ПРОНАЂЕНО БЛАГО У ОЛУПИНИ ТИТАНИКА: Накит сија након 111 год

Извор: Нпортал

01.06.2023.

16:16

У ОЛУПИНИ чувеног луксузног прекоокеанског брода Титаник, после 111 година од потонућа, пронађена је изгубљена огрлица у олупини брода. Титаник је на свом првом путовању потонуо ударивши у санту леда у Атлантику. Том приликом страдало је преко 1.500 људи.

Направљена је од зуба мегалодона, зуба џиновске праисторијске ајкуле и малог удела злата. Пронашли су је припадници организације „Магелан“. Иначе ова организација бави се подводним истрагама и мапирањем морског дна.

Огрлица је случајно пронађена током снимања олупине Титаника за потребе документарног филма. https://www.youtube.com/watch?v=okn24DZNgL0&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.rts.rs%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

- Пронађена огрлица је раскошно лепа, а оваква открића одузимају дах - истакао је Ричард Паркинсон, извршни директор организације "Магелан".

Иначе, мегалодон је врста која је изумрла пре 3,6 милиона година. Неки примерци били су дугачки и до 18 метара. Били су бржи од било које данас живе ајкуле и довољно велики да поједу орку у само пет залогаја.

Огрлица је још увек у олупини брода јер САД и Велика Британија треба да дају специјално одобрење да се она извуче из потонулог брода.

Истраживачи ће уз помоћ вештачке интелигенције покушати да установе коме је огрлица тачно припадала.

(The Independent)