Извор:Фото:Профимедиа

АФРИКА: Кампови за гојење девојчица у Мауританији

Извор: нпортал

04.06.2023.

09:54

КАКО БИ ДЕВОЈЧИЦЕ израсле у девојке крупног тела и лакше нашле мужа, родитељи их шаљу у кампове у којима су приморане да поједу више хиљада калорија дневно.

У Мауританији живи око 3,2 милиона људи, а једну трећину становништва чине Маври, који су познати по придржавању једног необичног, а за многе и монструозног обичаја.

BloombergAdria.com

 

Како су у овој афричкој земљи гојазне жене симбол лепоте, 5-годишње девојчице се шаљу на фарме у Мауританији како би се угојиле, па није нимало чудно што су приморане да конзумирају и до 16.000 калорија дневно.

https://pin.it/4yowQHn

Ова традиција је позната под именом леблоух и сматра се "дотеривањем" девојчица како би у будућности нашле доброг мужа.

У свету у коме се мршавост сматра веома пожељним изгледом и у коме постоји мноштво пројеката који се односе на губитак телесне тежине, овај податак можда делује необично, али је реч о веома старој пракси.

Како је могуће да родитељи не само да допуштају ово већ радо шаљу своје ћерке у "кампове за гојење"? Минт Ели, која се налази на челу удружења Wоман Хеадс оф Хоусехолдс објашњава то речима: "У Мауританији величина жене указује на количину простора коју она заузима у срцу њеног мужа. Као и у многим другим мање развијеним земљама, жена представља имовину свог супруга и као таква, она је симбол његовог богатства. Што је крупнија жена, то је њен супруг богатији."

Ипак, ствари су почеле да се мењају протеклих година. С јачањем владиних кампања и бољим образовним системом, ова врста размишљања је све мање заступљена. Иако постоје неке породице које и даље инсистирају на старом идеалу лепоте, али су се, уместо слања деце у кампове, определиле за нешто савременију варијанту – коришћење хемијских суплемената за гојење.

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".