Извор:Фото: Д. Миловановић

"БЕЛИ" ЈОШ НЕ КАЖЊАВАЈУ Овако је прошла прва контрола карата

Извор: Нпортал

05.06.2023.

18:27

МНОГОБРОЈНИ путници у возилима градског превоза јуче ујутру су били изненађени када су се у аутобусима на најфреквентнијим линијама појавили комунални милиционери "бели" и уљудно од присутних затражили карте. Тиме је и званично почела контрола, а репортери "Новости" уверили су се да милиционари засад само објашњавају путницима како да најлакше себи обезбеде карту.

Стајалиште код хотела "Москва" јуче је било препуно грађана који су чекали превоз после радног дана. Ту су се нашла и три комунална милиционера, са којима је екипа "Новости" ушла у аутобус 31, једну од најфреквентнијих линија у престоници. Након што је "бели" поздравио путнике и најавио да следи провера карата, започела је контрола. Грађани су углавном за куповину карата користили СМС поруке, али било је и оних који су обезбедили папирну форму.

"Бели" су свим грађанима који и даље имају недоумице око начина плаћања стрпљиво објашњавали како да пошаљу СМС поруку, али и где све у овом тренутнку могу набавити карте и по којим ценама. Готово сви путници које смо јуче затекли у нашој вожњи са комуналним милиционерима показали су своју карту.

- Овде смо да помогнемо грађанима како најлакше да дођу до карте, да будемо њихови пријатељи - кажу нам "бели". - Репресије, нити било каквих притисака неће бити, путници могу да буду уверени у то. Када уђемо у возило, сваког уљудно замолимо да покаже своју карту, а уколико има неке недоумице око плаћања, слободно може да пита. Током читавог дана грађани су нам прилазили и тражили њима потребне информације, што је за похвалу.

Јуче није било ни најмањег инцидента приликом уласка комуналних милиционера у возила јавног превоза, рекли су нам из Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију и додали да је већина грађана упозната са начином коришћења новог система.

- Акценат комуналних милиционара је на превентивном деловању -каже за "Новости" начелник комуналне милиције Ненад Лакић. - Они су присутни у возилима у складу са својим могућностима. У оквиру сектора не постоји посебно одељење за вршење контроле путних исправа, већ сви комунални милиционари, по потреби, обављају тај посао.

Како је Лакић истакао, број ангажованих патрола, локације као и учесталост вршења контрола мењаће се у зависности од резултата анализе која ће бити спровођена.

- Бели поступају у складу са надлежностима утврђеним Законом о комуналној милицији и Одлуком о јавном линијском превозу, којом је прописано да контролу путника обавља овлашћено лице - навоиди саговорник "Новости"

По џепу 5.000 динара

КАДА се крене са оштријим контролама, путник који не поседује важећу карту дужан је да пружи податке о свом идентитету, на основу чега се издаје прекршајни налог којим се изриче казна од 5.000 динара. Али,остоји могућност да се она плати у року од седам дана, када ће бити упола мања.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".