Извор:Фото: Танјуг/АП

ВЛАСТИ ДЕЛЕ МАСКЕ: Ваздух у САД опасан по здравље људи

Извор: Танјуг

08.06.2023.

09:35

МИЛИОНИМА људи у Северној Америци саветује се да носе епидемиолошке маске Н95 на отвореном, због лошег квалитета ваздуха изазваног интензивним шумским пожарима у Канади.

Власти у Њујорку почеће данас да деле бесплатне маске, а канадске власти су саопштиле да људи треба да носе маске ако не могу да остану у затвореном простору, преноси Би-Би-Си.

Школе широм источне обале САД отказале су све активности на отвореном, авио-саобраћај је успорен, а милиони Американаца су позвани јуче да остану у затвореном простору након што се дим од канадских пожара проширио на југ, прекривајући градове густом, жутом измаглицом.

Америчка национална метеоролошка служба издала је упозорења о квалитету ваздуха за готово читаву обалу Атлантика, преноси Ројтерс.

Здравствени званичници од Вермонта до Јужне Каролине и све до Охаја и Канзаса упозорили су становништво да би боравак на отвореном могао да изазове респираторне проблеме због високог нивоа штетних честица у атмосфери. 

BloombergAdria.com

 

- Важно је да Американци који су погођени опасним загађењем ваздуха, посебно они са здравственим проблемима, прате упутства локалних власти да би заштитили себе и своје породице - саопштио је председник САД Џозеф Бајден на Твитеру.

Гувернерка Њујорка Кети Хочул описала је ситуацију као "ургентну кризу", и саопштила да је индекс загађења ваздуха у деловима ове америчке савезне државе осам пута већи од нормалног.

Смањена видљивост због измаглице приморала је Федералну управу за ваздухопловство да успори ваздушни саобраћај у области града Њујорка и Филаделфије, са кашњењима летова у просеку око пола сата.

BloombergAdria.com

 

Поједина спортска такмичења на отвореном, која су била заказана за среду, одложена су због лошег квалитета ваздуха.

У неким областима, индекс квалитета ваздуха (АКИ), који мери главне загађиваче, био је знатно изнад 400, на скали где се вредности од 100 означавају са "нездраво", а 300 као "опасно".

Јуче у подне, у граду Витлејем у савезној држави Пенсилванији измерен је најгори индекс квалитета ваздуха у САД од 410.

Међу већим градовима, Њујорк је у среду по подне имао најгори индекс квалитета ваздуха на свету са 342, што је отприлике дупло више од индекса хронично загађених градова као што су Дубаи (168) и Делхи (164), према сајту за мерење квалитета ваздуха ИQ Аир.

BloombergAdria.com

 

Велики део дима у САД долази из Квебека у Канади где тренутно гори 150 пожара.

Очекује се да ће више од 15.000 становника бити принуђено да се евакуише у тој покрајини, саопштили су у среду званичници. 

У Канади је због стотина шумских пожара око 120.000 људи до сада морало привремено да напусти своје домове, а изгорело је 3,8 милиона хектара земљишта, око 15 пута више од десетогодишњег просека, изјавио је савезни министар за хитне ситуације Бил Блер. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".