Извор:Фото: Јелена Новичић, В. Данилов

Како је легендарни Бата Живојиновић добио надимак "Животиња"

Извор: Нпортал

10.06.2023.

08:03

УМЕТНИК ког су сви обожавали - не само од Вардара до Триглава већ и у далекој Кини - важи и за глумца с највећим бројем улога у домаћој кинематографији

Домаћу кинематографију обележио је легендарни глумац Велимир Бата Живојиновић, који је би ове недеље прославио 90 рођендан.

Уметник ког су сви обожавали - не само од Вардара до Триглава већ и у далекој Кини - важи и за глумца с највећим бројем улога у домаћој кинематографији.

Био је Валтер, Столе у "Бици на Неретви", трговац перјем Мирта, официр ЈНА Гвозден, који је "другу Титу ишао на сахрану 350 километара пешке". Иако је најпознатији по улогама у партизанским филмовима, Живојиновић је остварио и запажене улоге у остварењима чувених редитеља југословенског црног таласа.

BloombergAdria.com

Тврдио је да верује рачуници свог наследника Миљка Живојиновића, по којој је снимио 333 филмова. Неретко се шалио како више улога од њега има можда неки глумац у Индији.

Највећи аплауз за бркове

У својим интервјуима помињао је током деценија разне глумачке почетке, а свој највећи аплауз добио је управо на почетку, током играња дипломске сцене. А за све су били криви бркови.

- Једини и највећи аплауз у позоришту, добио сам у Народном позоришту на чијој сам сцени играо дипломску представу, јунака старца у комаду "Лажа и паралажа". То што нисам знао текст, решено је тако што ми је суфлер све време помагао, али смејурија је почела и завршила се са брковима. Тај лик је имао веће бркове од Филипа Вишњића и Вука Караџића заједно. Током целе представе ја сам на сцени, и у једном тренутку се закашљем, а мени се одлепи пола брка. Залепим га, наставим, поново се накашљем, одлепи се друга половина.

BloombergAdria.com

- Опет залепи, а публика почиње све гласније да се смеје. Кад сам се поново закашљао и брк се поново одлепио, ја лепо одлепим обе половине и ставим их у џеп. Кренуо је аплауз који није престајао. И свима у сали је пао камен са срца јер више нису знали шта ћу с наизменичним одлепљивањем једне па друге половине бркова. Нико није говорио како сам играо, сви су само причали како сам лепо скинуо бркове и ставио их у џеп. Било је то моје прво успешно решавање проблема на сцени - рекао је Бата у једном интервјуу.

BloombergAdria.com

Бата Животиња

Као млад глумац у Београдском драмском позоришту Бата је радио све оно што нико није хтео, а некада и више. Сходно томе Соја Јовановић је у једном тренутку изјавила: "Издржаваш као животиња", након тога је остало - Бата Животиња.

- Како сам био стипендиста Београдског драмског позоришта, дођем на Црвени крст, и у том позоришту сам углавном статирао. Јер, био је то убиствен ансамбл, најбољи који је постојао у та дашњој Југославији - Љуба Тадић, Цица Перовић, Сима Јанићијевић, Мика Виторовић, Раде Марковић... И ја поред њих да добијем главну улогу? Може, али само ако ниједан од њих није хтео да игра. Тако сам једно три-четири пута добио главну улогу, остало бих прошетао по сцени, као у "Мачки на усијаном лименом крову", где сам играо црнца који пређе преко сцене и ништа више.

BloombergAdria.com

- А имао сам нашминкану само ону половину лица окренуту публици. Црнац, а пола црн, пола бео. И, наравно, казнили су ме због те неподопштине. И чим сам почео да снимам, најпре код Соје Јовановић, после код Вељка Булајића, у "Влаку без возног реда", где сам имао једну од првих већих улога, практично сам завршио са позориштем - открио је Живојиновић.

Занимљиво је да су га током каријере повре мено звали да се врати у позориште, а он је одлучио да се ипак посвети филму и серијама.

Подсећамо, породица великог уметника најавила је оснивање Фондације "Велимир Бата Живојиновић", која ће чувати успомену, на великог глумца.