Извор:Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ако приметите ову промену на јајима, одмах их БАЦИТЕ

Извор: Нпортал

07.11.2021.

11:44

ЈАЈА су укусна и здрава намирница, пуна протеина. Ипак, стручњаци упозоравају да јаје понекад може бити дом опасне бактерије која може да узрокује проблеме са здрављем

Неки сматрају да су јаја добар облик превенције од развоја болести јер јачају имунолошки систем који се бори против вируса и инфекција. Многи тврде да свакодневна конзумација јаја није здрава, али то није истина. Једина је истина да треба бити умерен. Јаја представљају најчистији облик протеина (беланце) који је користан за организам и мршављење, а за нормалан ниво холестерола не бисте смели појести више од два јајета дневно – опасности холестерола крију се у жуманцету. Јаје садржи око 212 мг доброг холестерола који помаже у регулисању нивоа оног лошег. Жуманце такође садржи антиоксидансе који смањују ризик од макуларне дегенерације. Једите јаја и у старости нећете имати проблема са видом.

BloombergAdria.com

 

Ипак, треба пазити да јајима није истекао рок трајања како бисте избегли здравствене проблеме. Управо из тог разлога Министарство пољопривреде САД (УСДА), саветује да је потребно заштитити се и проверити да ли је јаје покварено пре јела.

Беланце променило боју

Ако је беланце попримило нијансу ружичасте, баците јаје одмах, саветују стручњаци из УСДА. Промена у боји, колико год суптилна била, може указати на то да је реч о поквареној намирници, захваљујући бактерији Псеудомонас, а она је најчешће одговорна за кварење ове намирнице, али и за тровање храном, кажу стручњаци.

BloombergAdria.com

 

- Ова бактерија ствара пигмент у беланцету, па ако приметите да беланце нема вама познату боју, баците га - саветују стручњаци из Центра за сигурност.

Псеудомонас бактерија

Осим промене боје, једна студија тврди да ова бактерија узрокује и друге приметне промене. Може бити реч о промени мириса, а беланце може да поприми и зеленкасту боју.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".