Извор:Фото: МУП

СРБИЈА ПОД ВОДОМ: Евакуисан троцифрен број људи

Извор: Нпортал

17.06.2023.

07:13

ВАНРЕДНА ситуација проглашена је у 42 града и општине. Река однела мост код Краљева, саобраћај на Ибарској магистрали према Чачку у прекиду.

Обилне кише које су задесиле Србију довеле су до изливања река и потока, па је ванредна ситуација проглашена у 42 града и општине. Набујала река однела је мост у Адранима код Краљева, због чега је саобраћај на Ибарској магистрали према Чачку у прекиду.

Директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић каже да је најкритичнија ситуација у Јагодини, Трстенику, Брусу, Косјерићу, Сокобањи, као и да се талас креће ка Куршумлији, Прокупљу и Дољевцу. После обилних и незапамћених падавина које су Србију задесиле током претходних дана, припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 125 људи из поплављених подручја.

- Екипе с механизацијом су даноноћно на терену. Између осталих, евакуисано је 25 мештана из околине Сокобање, док је у насељу Палилула у Крагујевцу спасено 14 људи, међу којима и дете. Из Трнаве код Јагодине привремено је расељено 22 људи, а две особе су извучене из поплављеног аутомобила у Великој Врбници код Крушевца - саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Бујица у Краљеву

У ноћи између четвртка и петка вода је однела део моста у Адранима на Ибарској магистрали, а саобраћај на овој деоници је обустављен када је бујица откинула дело моста. Возачи се упућују на алтернативне правце преко Кнића, односно Сирче.

- На целој територији града Краљева проглашена је ванредна ситуација. Поплављена су домаћинства и пољопривредна земљишта. Штете има и на путној инфраструктури - изјавио је Предраг Терзић, градоначелник града на Ибру.

Мештани Адрана кажу да су сличну ситуацију преживели 2019. године.

- Очај и катастрофа да једна речица поново поплави читаво село. Још једна непроспавана ноћ је иза нас. Сва срећа што смо бар нешто успели да спасемо постављајући џакове - каже мештанин Драгомир Марковић.

Поплављен КЦ у Крагујевцу

У Крагујевцу је поплављен подрум Хируршког блока Ургентног клиничког центра, као и неколико улица у насељима Станово, Грошница и Велико Поље. У КЦ Крагујевац примају само ургентне пацијенте док се не заврши санација поплава.

Током ноћи у Крагујевцу је евакуисано 14 особа, највише у насељу Палилуле, где се излила река Лепеница.

- У насељу је поплављено доста кућа, а из једне су ватрогасци спасиоци извукли људе и мало дете - рекао је градоначелник Никола Дашић.

Драма у Јагодина

У Јагодини је током читавог дана трајала битка за одбрану града од поплава. Река Белица достигла је критичан ниво, а грађани у страху чекају шта ће се даље дешавати. Два градска моста затворена су за саобраћај и утврђена бедемима, јер је вода дошла до њих. Тешка механизација и радници комуналних предузећа ваде пањеве и дрвеће које се гомила испред мостова како не би дошло до загушења. На критичним местима постављене су вреће с песком.

- Река Белица дивља. Киша лије и остаје нам само да се молимо Богу да град не буде поплављен, јер и Лугомир надолази - јављали су забринути грађани.

Владичин Хан у блату

Ванредна ситуација проглашена је и у општини Владичин Хан. Невреме је направило је катастрофу у целом граду, а комуналне екипе чисте улице од блата, песка и шљунка. Оштећене су улице, путеви, домаћинства, а висина воде је у подрумима стамбених зграда била и до два метра. За само петнаестак минута улице су постале реке због бујица и велике количине кише.

У Лучанима се излила Бјелица

У општини Лучани обилне падавине проузроковале су изливање реке Бјелице, њен ниво у Гучи био је 301 центиметар и овога пута највише је страдала путна инфраструктура.

- Обилна киша падала је читаву ноћ, све екипе су на терену, имамо проблема у МЗ Вича где је поплављено пет домаћинстава, у Гучи једно, као и у МЗ Ђераћ. Река се излила и поплавила око 350 хектара земљишта - рекао је Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани.

У Новом Пазару помаже војска

Обилне падавине, које у Новом Пазару не престају дуже од 24 сата, довеле су до пораста водостаја река Трнавица и Јошаница. Вода се улила у домове, дворишта, радионице и помоћне објекте наневши муљ и блато.

Руководилац Одељења за ванредне ситуације Градске управе Нови Пазар, Исмаил Дупљак, навео је да је река Трнавица достигла максимум у водостају и да се веће бујичне поплаве не памте у Новом Пазару.

- Јавно предузеће за уређење градског грађевинског земљишта у контакту је с Војском Србије због постављања понтонског моста између насеља Трнава и Клеча - рекао је Дупљак.

У Прокупљу вода ушла у куће

Водени талас направио је хаос и у Прокупљу. Вода је ушла у десетине кућа у насељу Драгања, у прокупачкој Липарској улици, а дошла је и до градског гробља. Део око градског гробља је потпуно затворен за саобраћај, вода је стигла до заштитног бедема.

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".