Извор:Фото: Депозитфото

ЉУДСКИ СТРАХОВИ: Ево чега се највише плашимо

Извор: Нпортал

07.11.2021.

18:11

Fobije predstavljaju poseban oblik straha koji se vezuje za određene objekte, situacije, mesta ili aktivnosti. Osobe koje doživljavaju fobijski stah, svesne su da je on nerealan, nelogičan ili čak preteran. Reč fobija potiče od grčke reči fobos što znači bekstvo, užas, panika, strah.

СТРАХ ОД ВИСИНЕ (Акрофобија)

Велики број људи не осећа се пријатно када је на висини, посебно ако не постоји заштитна ограда, а оваква нелагодност сматра се природном реакцијом. Међутим, акрофобичари осећају страх који по њих може бити паралишући до те мере да, чак иако је то оно што желе, не буду у стању да сиђу са висине која у њима изазива страх. Ова фобија може довести до снажних анксиозних напада и, мучнина. 

BloombergAdria.com

СТРАХ ОД ЗАТВОРЕНОГ ПРОСТОРА (Клаустрофобија)

Једна од теорија је да страх од затвореног простора настаје комбинацијом окружења и генетских фактора. 

Уколико сте имали трауматично искуство у детињству (били сте закључани у неком простору или затворени неколико сати), ово присећање на опасност (било стварну или имагинарну) може да кулминира у реакцију страха када се поново нађете у истој ситуацији. Обично када се то деси долази до напада панике, анксиозности убрзаног пулса

СТРАХ ОД ДУБИНЕ (Таласофобија)

Страх од узбурканог мора и дубине, односно нелагода због чињенице да не могу дотакнути дно, и видети шта се налази испод, неки су од најчешћих разлога које људе коче у томе да се одржавају на површини мора. Такође, има и оних који у базену пливају попут светског рекордера, али их хвата паника на отвореноме мору. Већина страхова, ма какви били, произлази из психолошких блокада.

СТРАХ ОД СМРТ  (Некрофобија /Танатофобија)

Особе које се обично плаше смрти, и тога да се њима и њиховим ближњима нешто лоше догоди развијају висок интензитет анксиозности, некада и до нивоа панике када мисле о сопственом или туђем одласку са овог света. Анксиозност их прати скоро свакодневно и омета их у обављању животних активности. Избегавају се ситуације или информације које за тематику имају болест, умирање и смрт. Такви људи често избегавају сахране, посете гробљу или болницама како не би подстакли своје страхове. 

СТРАХ ОД ЈАВНОГ НАСТУПА (Глософобија)

У јавном наступу изложени смо проценама других, а то значи да постоји могућност да неко види и оне наше карактеристике које желимо сакрити, као што су несигурност и несавршеност. Честе последице су појачано знојене, муцање и блокада у говору и покретима. Људи смо, па као такви нерадо гледамо своје „мане“, а јавни наступ је баш прилика за то. У јавном наступу бојимо се да ће нас публика исмејати и да ћемо бити ћемо одбачени из групе.

 СТРАХ ОД ИНСЕКАТА (Ентомофобија)

Још увек се не зна шта узрокује ову фобију, али многи ће наћи разлоге као што су: да инсекти боду, неки гризу, неки као бубашвабе живе на прљавим местима, преносе различите болести, а некима изгледају као ситна чудовишта. Ипак, многи инсекти нису опасни по човека.

Чега се ви плашите?