Извор:Фото: Н. Живановић, Профимедиа, Јутјуб принтскрин/Flag Nation, М. Анђела

ПРЕТИ ДЕБЕЛА КАЗНА Шта морате имати у ауту кад идете у Грчку

Извор: Нпортал

24.06.2023.

17:58

ГРЧКА је годинама нашим грађанима једна од омиљених земаља за летовање, а са почетком сезоне већ су се створиле велике гужве на граничним прелазима.

За све туристе који путују колима до Грчке важно је да знају да им је, осим стандардне опреме за прву помоћ у колима за вожњу по Србији, за пут у Грчку неопходан и противпожарни апарат.

Према сајту grckainfo.com, Грчка прописује противпожарни апарат тип С2 као део обавезне опреме у возилима свих категорија. Број 2 је ознака да апарат у себи садржи два килограма праха за гашење. Апарат не сме бити коришћен, чак ни делимично.

Возач који у аутомобилу нема апарат за гашење пожара платиће казну од 80 евра и то важи и за грчке грађане и за туристе.

BloombergAdria.com

 

Многи, међутим, рачунају на могућност да им нико никада ово неће тражити, па апарат ни не купују. Цена апарата је око 2.500 динара, а може се набавити на пумпама и у продавницама ауто-делова.

Исто правило важи и за путовање колима преко Северне Македоније и Бугарске.

Како кажу искуства, поједини су кроз Грчку возили без проблема чак и са мањим апаратима типа С1, који се могу пазарити и за мање од 1.000 динара.