Извор:Фото: Профимедиа

Ове 3 намирнице ОБАВЕЗНО укључите у исхрану након ЧЕТРДЕСЕТЕ

Извор: Нпортал

25.06.2023.

19:36

Исхрану би требало да прилагодимо годинама

Базални метаболизам почиње да се смањује након 40, нивои естрогена опадају и васкуларна еластичност се смањује. Све ово отежава губитак тежине и повец́ава ризик од разних болести. Али малим променама у свакодневној исхрани можете одржати своје тело здравим и пуним енергије.

Авокадо

Ово воц́е, са карактеристичним неутралним путерастим укусом, спада у категорију суперхране јер садржи мноштво хранљивих материја које подстичу добро здравље. 100 грама авокада обезбеђује 160 калорија, 9 грама угљених хидрата, 7 грама влакана, 2 грама протеина и 15 грама мононезасиц́ених масних киселина. Доприноси несметаном функционисању дигестивног система, смањењу крвног притиска, смањењу укупног холестерола, уз повец́ање осец́аја ситости, чиме се ограничава потреба за јелом неколико сати након тога.

BloombergAdria.com

Пасуљ

Пасуљ је веома хранљива намирница и то се огледа у чињеници да се налази у основи медитеранске пирамиде, односно спада међу намирнице које треба често конзумирати. Важан је извор протеина, витамина и дијеталних влакана. Такође је богат антиоксидансима, минералима као што су калцијум, гвожђе, калијум, као и слободним незасиц́еним масним киселинама. 

BloombergAdria.com

Киноа

Цела зрна, као што је киноа, обезбеђују есенцијалне витамине, минерале и влакна, која помажу у регулисању дигестивног система и одржавају осец́ај ситости дуже током дана. Киноа има више протеина од других житарица и комплетан је протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина које су телу потребне. 

(Женски Магазин)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".