Извор:Фото: Танјуг/АП, Танјуг

"РАТА НЕЋЕ БИТИ": Детаљи разговора Ескобара и Комшића

Извор: Танјуг

08.11.2021.

11:22

ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић је, после разговора са специјалним изаслаником америчког председника Габријелом Ескобаром, изјавио да све што се тиче Дејтонског споразума не може бити промењено без америчке сагласности.

- Охрабрујућа је порука је што је Ескобар казао да рата неће бити. И да све што се тиче Дејтона, без њихове сагласности не може бити промењено. Такве поруке треба ценити - рекао је Комшић у краткој изјави новинарима.

- Ништа што се тиче промена граница које су дефинисане у Дејтону неће бити прихватљиво за САД - рекао је Комшић у кратком обраћању медијима у Сарајеву.

Комшић је новинарима рекао да САД сматрају да је проширење ЕУ на Западни Балкан императив, не само за БиХ, већ и за ЕУ.

Са Ескобаром је, каже разговарао о економским питањима, а дотакли су се, како је навео, и питања криминала и корупцији која "хара целим регионом, али и БиХ".

Са Ескобаром, каже, није разговарао о изменама Изборног закона.

BloombergAdria.com

 

На изменама овог закона инсистирају Хрвати, да би онемогућили да им Бошњаци убирају представнике у државним институцијама, као што је случај са Комшићем у овом мандату.

На питање да ли је Ескобар вршио притисак на пробосанску страну и да ли је тражио било какве уступке, Комшић је одговорио одречно.

- Не, није. Ни натукнуо није да тако нешто постоји - рекао је Комшић и додао да на састанку са Ескобаром није било речи о евентуалним санкцијама политичарима у БиХ.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".