Извор:Фото: Танјуг/АП

''СТАЛНО ДЕСТАБИЛИЗУЈУ СРПСКУ'': Додик и Ескобар - очи у очи

Извор: Нпортал

08.11.2021.

16:31

СРПСКИ члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик понудио је заменику помоћника државног секретара САД Габријелу Ескобару да сви они који прете силом треба да буду предмет брзих интервенција међународних снага.

''Нико не може рат да узме као опцију за решавање било каквих питања у БиХ'', објаснио је Додик на конференцији за новинаре после разговора са Ескобаром.

Питање рата, за Додика, нема никаквог реалног основа и да ће Република Српска наставити да брине о себи, како би очувао устав Босне и Херцеговине.

''Ни ја ни било ко из Републике Српске није призивао рат као опцију и у том погледу смо апсолутно сагласни да треба очувати мир'', додаје Додик.

По питању Дејтона, не постоје несугласице са Ескобаром и истиче да Република Српска не одустаје од враћања надлежности у више области и да ће Народна скупштина РС повући сагласности из области војске и пореза, а да ће Влада припремити ново законодавство.

''Они то виде у некој другој форми, а ми у форми која је везана за стално отимање од Српске, сталну дестабилизацију Српске. Ми не делимо вредности БиХ која је прављена тако што је кршен Устав'', објашњава Додик.