Извор:Фото: И. Маринковић, Профимедиа

ОН ЈЕ НОВИ ЧУВАР СРПСКОГ ГРОБЉА: Ко је наследник деда Ђорђа

Извор: Нпортал

02.07.2023.

20:10

Ево ко је наследио је Ђорђа Михаиловића, легендарног чувара Зејтинлика и то још пре пар година када су деда Ђорђа издале ноге.

"Добар дан. Ја сам Крстимир. Добро нам дошли", тако госте, уз топао осмех и чврст стисак руке, дочекује нови чувар Српског војничког гробља на Зелтинлику у Солуну. Наследио је Ђорђа Михаиловића када је имао 94 године, легендарног чувара, који је, како Крстимир Цопас (Тзопас) каже, рођен у чуварској кућици на Зејтинлику, ту провео детињство, младост и цео живот, а јуче нас је нажалост и напустио.

"Деда Ђорђа су издале мало ноге. Али, добро је. Држи се. Од нове године сам ја овде чувар", каже Крстимир Цопас, по оцу Грк, по мајци Србин. На питање да ли и његови преци леже на гробљу, па је тако добио посао, он каже да нема предака на Зејтинлику, него је то место добио захваљујући поверењу које је стекао.

"Ја сам већ 30 година у Солуну. Сарађивао сам кроз грађевинску фирму у којој сам радио са нашим конзулатом овде, и стекао сам поверење, тако да су ми понудили да постанем чувар", прича Крстимир. За оне који не знају, било је неких перипетија око тога ко ће наследити чика Ђорђа, потомка првог чувара, његовог деде Сава, Србина из Грбља код Боке Которске. Саво је сакупио своје мртве другове и саборце и чувао их до смрти 1928. године. Сахрањен је на Зејтинлику, а наследио га је син Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата гробље сачувао од пљачке нациста. Ђуро је умро 1961. и сахрањен је уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, који је о њему бринуо и дочекивао путнике намернике у наредних 60 година.

Више пута су медији објављивали да је Ђорђе умро, а последњи пут 2017. године. Но, после седам месеци у болници, вратио се "хвала Богу, опет да чува гробље". Тада је рекао да њега неће имати ко да наследи, јер нема сина. Има једну ћерку, која нема мушке деце, 'тако да ће после мене неко други једног дана да буде ту'. Неколико година је у игри био његов заменик Предраг Недељковић из Краљева, али пошто му је крајем прошле године истекао уговор, није му продужен.

Нови наследник, предусретљиви, љубазни Крстимир прича посетиоцима историјат гробља и води их у костурницу, где почивају остаци 5.580 српских војника, страдалих на Солунском фронту, који се протезао од Орфанског залива (северна Грчка) до Охридског језера (данашња Северна Македонија), у дужини од 450 километара.

Претходног дана преминуо је у 96. години живота Ђорђе Михаиловић, дугогодишњи чувар Српског војничког гробља на Зелтинлику.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".