Извор:Фото: Алекса Станковић

ПРЕМИНУЛИ ОД ТИФУСА: Оптужили Здравка да пева на гробовима

Извор: Нпортал

09.08.2023.

15:51

ПЕВАЧ Здравко Чолић требао је да наступа на "Трешњарским вечерима", међутим група Ваљеваца тврди да ће он заправо певати на гробовима.

Наводно се на овом месту налазе гробови преминулих од тифуса у Првом светском рату. Ова група је против тога да Здравко изведе концерт на некадашњем војном комплексу "Кадињача", а такође је настала расправа на Фејсбуку. 

Нема чврстих доказа да су на месту некадашње касарне у Ваљеву током 1915. године сахрањени оболели и рањени војници од тифуса. Све је само резултат преношених прича.  Да доказа нема. потврдили су и из Завода за заштиту споменика културе Ваљево, додајући да "Кадињача" никад није била проглашена за културно добро и налазила се под неким степеном заштите.

- Ми смо добијали информације да ту постоји гробље, гробља има по целом граду, како се град ширио, почев од горњег дела старе чаршије Тешњар преко Улице Милована Глишића, брда Видрак и Петог пука до простора у близини или испод садашњих тргова, улица и објеката у самом центру. Ваљево је друге године Првог светског рата било град-болница и то је додатно повећало број гробова. Урадити истраживање целог града је немогуће јер су ту сада објекти - закључује археолог завода Радивоје Арсић.

(Република)