Извор:Фото: Профимедиа

ПОГОТОВО ЗА ЖЕНЕ: Ево зашто је хлор штетан

Извор: нпортал

14.08.2023.

22:29

ХЛОР СЕ у базене ставља ради дезинфекције и њиме се веома успешно убијају бактерије и вируси, али може бити и узрочник здравствених тегоба.

Нема ничег пријатнијег лети од освежења у базену, али треба бити врло опрезан јер стручњаци кажу да хлорисана вода може бити узрок озбиљних проблема са здрављем.

BloombergAdria.com

Узрокује кожне иритације

Хлор сам по себи није толико штетан, али се приликом мешања са знојем, урином, бактеријама и телесним уљима развија хемијска реакција која може да створи проблеме. Што је мирис хлора снажнији, базен је опаснији. Препорука је да се пре уласка у базен темељно истуширате како бисте с тела уклонили шминку и остале козметичке препарате који узрокују нежељене реакције које се јављају у додиру с хлором.

Нечије очи су осетљивије, али пракса потврђује случајеве честих иритација очију купача ако у води има превише хлора. У супротном, ако га је премало, у базену се развијају бактерије које могу узроковати конјунктивитис.


Коса постаје зелена

Плава фарбана коса у базену може добити зеленкасти тон. Ако вам се то деси, не паничите - на мокру косу равномерно нанесите мало пасираног парадајза или кечапа. Оставите да делује петнаестак минута и исперите. Црвени пигмент би требало да неутралише зелену боју.

Исушује кожу

Хлор не штети само коси већ исушује и кожу. Зато након купања у базену и туширања након тога на тело обавезно нанесите хидратантно млеко или лосион. Хлор је кобан и за ваш препланули тен јер може да избледи тамну боју коју сте добили на мору.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".