Извор:Фото: Профимедиа

ДО ПЕТКА НЕСТАБИЛНО: После следи последњи топлотни талас

Извор: Нпортал

16.08.2023.

16:20

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу нову временску прогнозу и истакао да нам после 25.08. стиже освежење уз грмљавинске пљускове и оно би требало да обалежи крај овог, вероватно, последњег овако јаког топлог таласа.

Метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу нову временску прогнозу за наредни период. Како је он навео до петка нас очекује променљиво облачно уз кишу и локалне пљускове, посебно данас. За викенд и од недеље претежно суво и топло, а око 21.08. и врло топло. После 25.08. се симулира освежење уз пљускове, али обзиром да се у то време очекује активирање тропског атлантика синоптика ће јако зависити од тог детаља.

"Данас под утицајем висинког циклона променљиво облачно, топло и спарно повремено уз кишу и гмљавинске пљускове. Зантно чешћа појава кише и пљускова се очекује над већим делом Србије, севером Ц. Горе и понегде над истоком БиХ и Хрватске. Изнад осталих предела претежно суво. Ветар источни, а у зони пљускова на кратко јак. Дневни максимум од +23 до +29 степени Целзијуса. У четвртак нешто више сунца, мање облака али и даље понегде може бити слабијих плљускова. Ветар слаб и променљв, а дневни максимум без веће промене", навео је Чубрило и додао:

"Од четвртка па све до око 25.08. претежно сунчано и релативно топло време уз температуре изнад продсека, али се велике врућине не очекују. Само би у петак понегде на северу Србије и истоку Хрватске могло бити ређе појаве пљускова. Ветар углавном слаб. Дневни максимум за викенд од +25 до +31, почетком недеље од +27 до +33, а средином недеље мало нижи од +25 до +31 степен Целзијуса. Врло топло у залеђу приморја, Херцеговини, Зетско-Бјалопавличкој равници где ће максимуми често бити и око +36 степени Целзијуса".

После 25.08. се симулира освежење уз грмљавинске пљускове и оно би требало да обалежи крај овог, вероватно, последњег овако јаког топлог таласа. Дугрочни прорачуни сугеришу да би сам крај августа и почетак септембра донели свежије и променљиво време уз честе пљускове.

"Обзиром да се око 23.08. очекује активирање тропског Атлантика и да је могуће формирање неколико тропскох циклона (урагана) развој синоптике ће у великој мери зависити од њихове снаге, локације и правца кретања јер ће они “диригиовати” за нас битну, вантропску циркулацију атмосфере. То значи да је све после 22.08. подложно великим измена, посебно у колико се тропски део Атланика заиста активира", наводи он и додаје:

"Сумирано, до петка нестабилно, затим топло, а око 21.08. и врло топло, док се после 25.08. рачуна на освежење.
Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе".