Извор:Фото: СПЦ

СЛАВИМО СВЕТОГ ПРОРОКА МИХЕЈА: Предвидео рођење места Исуса

Извор: Нпортал

27.08.2023.

07:26

СРПСКА православна црква и њени верници данас славе Светог пророка Михеја ИИ који је предвидео где се родити Исус Христ.

Михеј је један од највећих пророка православља. Он је готово цео живот провео проповедајући својим сународницима о Богу и проклињао их што су усвојили погане обичаје незнабожачке. Сматра се великим противником тадашњих и тамошњих властодржаца.

Према предањима прво је предвидео да ће због идолопоклонства бити уништена престоница израиљског царства Самарија, а затим Јерусалим, а онда се то и догодило када Самарију разоре Асирци, а Јерусалим Халдејци, а онда саопштио радосну вест да ће се Исус Христос родити у Витлејему.

BloombergAdria.com

По неким црквеним тумачењима пророк Михеј је скончао природном смрћу, али по другој верзији многима се није свидела Михејево пророчанство да ће ''Јерусалим бити гомила камења'' поготово цару Јудину и осталом народу јудејском. 

Ипак на основу неких помињања Михеја ИИ у књизи пророка Јеремије, постоји и мишљење да није убијен него да је у миру скончао после богоугодног живота, у својој постојбини, селу Мораси.

Верује се да на данашњи дан ујутру треба да се оде у цркву и помоли се овом светитељу, а да ће он свакога ко му се обрати чиста срца да заштити од зла и његов дом да сачува од несреће.

Тропар

Пророка Твога, Михеја, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&