Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/BBC

75 КРОКОДИЛА ПОБЕГЛО СА ФАРМЕ: Полицији наређено да пуца

Извор: Нпортал

12.09.2023.

20:00

Власти града Маоминга на југу Кине позвале су становнике да се држе подаље од водених површина док не ухвате неколико десетина крокодила који су побегли са фарме током поплава.

Нестанак 75 сијамских крокодила потврђен је након олује која је у суботу и неђељу погодила суптропски град.

- Власти покушавају да држе ствари под контролом, али број одбеглих крокодила је превелик - навела је регионална канцеларија за хитне случајеве, а преноси Вашингтон пост.

Становницима јужног градског округа, где се налази фарма крокодила, речено је да остану на опрезу и избегавају изласке и да се држе што даље од водених површина.

На снимцима се види како се крокодили крећу поплављеном улицом око језера у Маомингу. Службеник из градског одсека за хитне случајеве потврдио је да је пронађено више од десетак одбеглих крокодила, али да их још више од 50 има на слободи.

Полиција и хитне службе са подводном сонарном опремом мобилисане су за потрагу, а више тимова патролира моторним чамцима.

- Нисмо сасвим сигурни где се налазе крокодили - нагласио је један од припадника спасилачке службе који учествује у потрази.

Снаге безбедности стациониране у том подручју добиле су наредбу да убију сваког крокодила који изађе из дубоководне зоне.

Знакови упозорења постављени су око поплављених фарми.

Маоминг и ширу провинцију Гуангдунг погодила су два тајфуна у два недеље. Клизишта узрокована јаким пљусковима у недељу и понедељак усмртила су најмање седам људи у суседној регији Гуангси.

Маоминг има неке од највећих фарми крокодила у земљи са погонима за производњу крокодилске коже у оближњим градовима. Крокодилско месо такође је локални специјалитет. Узгој и трговина живим крокодилима допуштени су према кинеском закону, а случајеви бега узгојених гмазова нису неуобичајени.

Крокодили су 2013. године побегли са фарме у истом граду након што је бодљикава жица око фарме зарђала и постала крхка због дуготрајних поплава.

Два месеца касније неколико десетина крокодила изашло је из ограђеног простора у граду Шантоу након поплаве.

(Курир/Индеx)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".