Извор:Фото: П. Милошевић

СРБИ ГА ОБОЖАВАЈУ: Ово поврће је КРУНА исхране - ево и зашто

Извор: Нпортал

12.09.2023.

20:02

У СВЕТУ исхране, постоје неке намирнице које се истичу као прави драгуљи здравља...

Једно од таквих је и парадајз – чудо природе које Срби не само да воле, већ и уздижу на пиједестал свог јеловника.

Парадајз, који је често називан и “здравственом бомбом”, истински је златни стандард здраве исхране, са изузетним нутритивним профилом и научно доказаним користима за људско здравље, преносе вести-онлине.цом.

Нутритивна моћ парадајза

Парадајз је богат витаминима, минералима и фитонутријентима који играју кључну улогу у одржавању здравља. Његова основна компонента, ликопен, даје парадајзу карактеристичну црвену боју и има моћна антиоксидативна својства. Антиоксиданси су битни за неутрализацију слободних радикала и смањење ризика од разних болести.

BloombergAdria.com

Поред ликопена, парадајз је извор витамина Ц, који подржава имунолошки систем, као и витамина К, који је важан за здравље костију и коагулацију крви. Парадајз такође пружа витамин А, калијум и фолате.

Срби и њихова љубав према парадајзу

Парадајз је неизоставан део српске кухиње, било да се користи за припрему салата, умака, чорби или разних јела. Богатство укуса и текстуре парадајза доприносе разноврсности српске кулинарске традиције, а његова свестраност чини га драгоценим састојком за свакодневне оброке.

BloombergAdria.com

Истраживање и потврда

Низ истраживања је истакао благодети конзумације парадајза. Ликопен, кључни фитонутријент у парадајзу, повезан је са смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести, регулацијом крвног притиска, подршком здрављу простате и смањењем ризика од одређених врста карцинома.

Студија објављена у часопису “Нутритион анд Цанцер” истраживала је везу између конзумације ликопена из парадајза и ризика од рака простате. Истраживање је пружило доказе да редовно конзумирање парадајза може бити повезано са значајним смањењем ризика од рака простате.

(Крстарица)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".