СА СВЕГА ПАР САСТОЈАКА: Уштипци по бакином рецепту
22.09.2023.
09:45
САМОтри састојка су довољна да бисте направили уштипке по најстаријем рецепту
Уштипци су омиљени доручак већини људи, а оне које су спремале наше баке остале су дубоко урезане у наше сећање - меки и шупљикави.
Штедња је била важна, па су уштипке правиле од теста које су замесиле за обични бели, кисели хлеб. Док би тесто квасило за хлеб, оне би одвојиле малу количину и пржиле је на врелој масти. Тесто никад не би упијало велику количину масти па уштипци никад нису били масни.
Ево шта је потребно:
- Брашно
- Вода
- Со
- Квасац
Припрема: У дубљу чинију ставите брашно и со и квасац. Измешајте, па врућом водом и варјачом умесите тесто које је лако за мешање. Не мора бити тврдо, али никако не сме да буде ретко.
Оставите да накваси, па када се ухвате мехурићи, тесто опет прекувајте, а један део довојите за уштипке.