Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/KOCO 5 News, полиција Оклахоме

Извршили смртну казну, последње речи у одаји смрти ЛЕДЕ КРВ

Извор: Нпортал

22.09.2023.

12:19

ЕНТОНИ Санчез (44) погубљен је у државном затвору у Оклахоми због убиства студенткиње 1996. године.

Санчез је проглашен мртвим у четвртак у 10.19 сати након три дозе смртоносне инјекције у затвору у Мекалистеру. Тврдио је од почетка да нема никакве везе са убиством Џули Бускен (21), али предузео је необичан корак и одлучио да не поднесе молбу за помиловање што су многи видели као последњу шансу да му живот буде поштеђен.

- Невин сам. Никога нисам убио - викао је Санчез док је био привезан за колица у одаји смрти.

Санчез је критиковао своје бивше адвокате и захвалио се свом духовном саветнику који је био у судници са њим и организацији која се залаже за укидање смртне казне.

Санчез је осуђен на смрт за силовање и убиство девојке која је управо завршила последњи семестар на универзитету кад је киднапована 20. децембра 1996. године са паркинга свог стана у Норману. Тело је пронађено исте вечери у близини језера Стенли Дрејпер на далеком југоистоку Оклахома Ситија. Била је везана и упуцана у главу.

Санчез је годинама касније издржавао казну због провале када му је упарен ДНК из сперме на одећи убијене девојке пронађене на месту злочина. Осуђен је на смрт 2006. https://www.youtube.com/watch?v=CRwuKoj9x78

Нико од породице Бускен није присуствовао погубљењу у четвртак, али државни тужилац Гентнер Драмонд рекао је да је разговарао с њима неколико пута последњих месеци.

Санчез је дуго тврдио да је невин и то је учинио поново у телефонском позиву агенцији АП пре неколико месеци.

- То је измишљена ДНК. То је лажна ДНК. То није мој ДНК. То говорим од првог дана - рекао је осуђеник.

Приватни истражитељ којег је ангажовала група за борбу против смртне казне тврдио је да су ДНК докази можда били контаминирани и да је неискусни лабораторијски техничар погрешно пренео снагу доказа пороти.

Многи активисти верују да је кривац заправо Санчезов отац, а познато је да се ДНК трагови оца и деце у великој мери подударају.

Бивши окружни тужилац округа, међутим, наводи да постоје и други докази који повезују Санчеза са убиством укључујући балистичке доказе и отисак ципела пронађен на месту злочина.

Санчез је трећи затвореник који је убијен у Оклахоми од почетка године и 10. откако је држава наставила са извођењем смртне казне 2021. године чиме је окончан шестогодишњи мораторијум настао због забринутости око метода њеног извршења.

(Курир.рс/АП)