Извор:Фото: Профимедиа

ПРЕТИ НОВА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА: На удару ови делови Србије

Извор: Нпортал

23.09.2023.

11:40

МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић упозорио је на јак северозападни ветар и снажно невреме које ће данас погодити Србију, а посебно ће на удару бити Срем и Бачка. Како се наводи, то је сличан регион који је био погођен 13. јула суперћелијском олујом.

На срећу, према речима метеоролога Ристића, ово олујно невреме неће имати ту снагу, али се ипак саветује људима да се припазе.

- На крајњем северозападу Војводине киша почиње већ у току преподнева, кишна зона ће се са хладним фронтом премештати полако на југоисток. У зони фронта су пљускови, кише, грмљавина, а повећева се и шанса за градом за око 50 одсто - наводи метеоролог Ристић и додаје:

- Сутра ће облаци прекрити целу Србију тако да ће бити претежно облачно, повремено са кишом, на југу и истоку пљускови кише праћени грмљавином. Највиша дневна температура од 18°Ц на северозападу до 26°Ц на југоистоку земље. Ветар слаб и умерен северозападни. Постепени престанак кише у понедељак.

Топлије време, према речима нашег саговорника, очекује се од половине следеће недеље, тачније од среде.

- После наоблачења и захлађења са кишом у недељу и понедељак, 24. и 25. септембра од уторка, 26. септембра па до краја септембра, утицај висинског циклона изнад нас полако слаби биће поново топлије, углавном без кише уз смену сунца и облака, минимална температура од 12 до 17 степени, а максимална од 24 до 28 степени. Дуваће умерен у Подунављу и Поморављу појачан источни и југоисточни ветар кошава - закључио је Ристић.

РХМЗ издао три упозорења

У већем делу Србије данас ће током дана бити претежно сунчано и даље веома топло уз слаб и умерен јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната и у планинским пределима повремено бити и јак.

Републички хидрометеоролошки завод објавио је јутрос три упозорења на непогоде и обилне падавине.

Такође, упозорење је издато и за подручје Београда.

(Курир)