Извор:Фото: Танјуг/АП

ШТА ЗНАЧИ БОРУСИЈА? Немачки клубови је радо стављају у име

Извор: Нпортал

28.09.2023.

20:41

ДВА НЕМАЧКА гиганта носе поносно ово име од свог креирања.

Борусија Дортмунд

Давне 1909. године се окупила група незадовољних младића. Они нису били задовољни чињеницом да је фудбал морао да се игра под будним оком цркве - у знак протеста су организовали свој фудбалски клуб.

BloombergAdria.com

 

Окупили су се у пивари, како и доликује, а после премишљања око имена, одлучили су да новоформираном клубу дају име управо по том историјском месту - Борусија Дортмунд.

BloombergAdria.com

 

Формиран давне 1900. године у ресторану Антон Шмиц у Мехенгладбаху. Овде је патриотизам пресудио и одлучили су да ставе име ''Борусија'' у име клуба одмах поред имена града.

Други клубови и ривалитет

Поред Мехенгладбаха и Дортмунда, постоје и многи други фудбалски клубови, као и клубови у другим спортовима који носе управо ово име.

BloombergAdria.com

 

Две најпознатије ''Борусије'' су свакако из Мехенгладбаха и Дортмунда, а ривалитет ова два клуба је обележен вечним питањем - која је права Борусија?

Шта значи Борусија?

Борусија је латинско име за простор који називамо Пруском. Тај простор окупља регионе у данашњој Немачкој, Пољској, Литванији и Русији. Ова немачка држава је била покретачка снага иза унификације Немачке која је финализована 1871. године.

BloombergAdria.com

 

Уједињена Немачка је означила почетак нове историје Немаца који су постали индустријализовани, значајно јачи на интернационалној сцени са растућим национализмом. Заоставштина ''Борусије'' је данашња Немачка која у Европи предњачи.