5 СТАРИХ ЈЕЛА НА КАШИКУ: Ручак од понедељка до петка
29.09.2023.
19:19
СТАРА, традиционална јела су омиљена већини нас, а осим тога изузетно су здрава и праве се лако.
Предлог овонедељног јеловника су традиционална јела на кашику која греју душу током првих јесењих дана:
ПОНЕДЕЉАК: Кромпир паприкаш
Потребно је:
- 1 главица црног лука
- 2 пилећа батака
- 1 шаргарепа
- 500 грама кромпира
- 1 паприка
- 1 парадајз
- со и бибер
- сува зачинска паприка, веза свежег першуна.
Припрема: Издинстајте лук, паприку, парадајз и рендану шаргарепу. Додајте месо и налијте водом. Додајте кромпир и зачине и кувајте док се све лепо "упихтија". Додајте свеж першун и склоните са рингле.
УТОРАК: Босански лонац
Потребно је:
- 1 кг меса
- 1 кг свежег купуса
- 1/2 кг кромпира
- 250 г разне зелени
- 150 г зрелог парадајза
- 150 г црног лука
- 100 г суве сланине
- 20 г белог лука
- 5-6 зрна бибера
- 2 паприке
- 1 кашичица суве зачинске паприке
- першунов и целеров лист
- со
Припрема: Прединстајте лук, шаргарепу, пашканат, парадајз и сланину. Додајте месо и зачине. Затим посложите кромпир и купус, и налијте водом. Кувајте добра два сата док се све лепо не раскува.
СРЕДА - Пасуљ
Потребно је:
- 2 главице црног лука
- 2 шаргарепе
- 2 пашканата
- 500 грама пасуља
- со и бибер, зачинска црвена паприка.
Припрема: Посни пасуљ направите тако што ћете на уљу продинстати рендану шаргарепу и пашканат и црни лук. Додајте опран пасуљ и налијте са водом. Кувајте око сат и по, додајте зачине и бели лук и склоните са рингле.
ЧЕТВРТАК - Боранија
Потребно је:
- 1 галвица црног лука
- 1 паковање зелени за супу
- 500 грама младе бораније
- 350 грама пилетине
- 100 сланинице
Припрема: Боранију очистите и откувајте. У дубљој шерпи продинстајте лук и зелен, а онда додајте месо и динстајте. Додајте боранију и налијте воду. Додајте зачине по жељи и свеж першун. Све кувајте око сат времена.
ПЕТАК: Пуњене паприке
Потребно је:
- 500 грама млевеног меса
- 1 главица црног лука
- 100 грама пиринча
- 2 рендане шаргарепе
- зачини по жељи
- 10 већих паприка
- 500 мл
Припрема: Паприке очистите од петељки и семенки и оперите их. У дубљој чинији измешајте месо, сецкан лук, рендану шаргарепу, опан пиринач, со, бибер, куркуму, и свеж першун. Све измешајте и напуните смесом паприке. Паприке поређајте у лонац, налијте са парадајз соком и мало воде и кувајте око 45 минута.