Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Utah Department of Transportation

Када је најбоље "ускочити" у траку кад се пут СУЖАВА

Извор: Нпортал

01.10.2023.

22:40

МНОГЕ нервирају сви они "паметнији" возачи који довезу до самог краја траке.

Одговор неће задовољити оне који стрпљиво чекају у реду и гледају како се возачи прикључују у последњем тренутку. Данас су сужења једна од најнепожељнијих појава у градовима са преоптерећеним путевима, јер редовно доносе драстично смањење протока саобраћаја.

Управо у таквим случајевима многе нервирају сви они "паметнији" возачи који довезу до самог краја траке, а затим се нешто агресивније укључе у траку.

Неки би се, пак, што раније укључили у саобраћајну траку, па то учине бар стотинак метара раније, а на крају се гужве повећавају.

Веровали или не, ове појаве у нашој земљи нису регулисане законом. На пример, у Великој Британији постоји такозвани Highway Code Rule 134, који каже да возачи морају да прате знакове и на месту где им се предлаже да мењају траку прилагођеном брзином.

У сваком случају, током саобраћајних гужви, возачи не смеју без потребе да мењају траке. Такође, најпроточнији саобраћај је ако се укључите у пролазну траку непосредно пре него што се трака у којој се налазите затвори. Преведено, то би значило да не улазите у проходну саобраћајну траку сто метара пре него што се трака у којој се налазите затвори.

Спајање у саобраћајну траку треба да се одвија тако да свако возило из пролазне саобраћајне траке прође једно возило из друге саобраћајне траке. Овакав рајсфершлус или принцип "zipperschluss" доноси оптималан проток саобраћаја.