Извор:Фото: Профимедиа

ШТА КАЖЕ СТРУКА: Које године су најбоље за трудноћу и зашто

Извор: Нпортал

03.10.2023.

20:28

Најбоље време за трудноћу је када је особа физички, емоционално и финансијски спремна за тај корак.

Док је већина људи на репродуктивном врхунцу у својим 20-има, постоје неки који тада још нису спремни да постану родитељи. Зато се већина стручњака и родитеља слаже да заправо не постоје савршене године за трудноћу.

- Што сте млађи, то имате мање новца и средстава за бригу о детету. Што сте старији, то имате више новца - каже гинеколог Венди Ц. Годал МекДоналд.

У наставку сазнајте шта вам носи трудноћа, у зависности од доби у којој затрудните.

Пре 20. године

Имати дете у тинејџерском периоду није идеално због пуно ствари, али плодност је тада на врхунцу. Према др. Годал МекДоналд, жене у овој доби имају мању тежину, што помаже у смањењу ризика од компликација у трудноћи попут гестацијског дијабетеса и хипертензије. Нажалост, стопе прееклампсије су обично веће међу људима ове доби и поново расту у касним 30-има и раним 40-има.

Од 20. до 24. године

Већина људи у раним двадесетима је врло плодна, али финансије још увек могу бити терет у овој доби.

Од 25. до 29. године

Медицински гледано, изгледи за трудноћу у касним 20-има исти су као у раним 20-има, а предности и мане начина живота такође се не разликују пуно. Али у овој доби имате више мудрости и стрпљења за децу.

BloombergAdria.com

 

Од 30. до 34. године

У овој доби плодност пада. Што се тиче предности, трудноћа у раним 30-има је добра јер сте имали времена да уживате у својој младости.

Од 35. до 39. године

Плодност почиње да опада у 32. години, а тај пад се значајно убрзава након 37. па би особе у средњим или касним 30-има требало да разговарају с гинекологом о зачећу. Здравствени ризици такође почињу да расту, попут хипертензије, дијабетеса у трудноћи и прееклампсије, као и стопе хромозомских абнормалности.

BloombergAdria.com

 

Од 40. до 45. године

Шансе здраве особе да затрудни у овој доби мање су од 5 посто. Медицински ризици још су један проблем: особе старије од 40 година имају пораст компликација у раној трудноћи као што су ванматеричне трудноће и побачаји.

Такође је већа вероватноћа да ће трудница патити од прееклампсије, дијабетеса, плаценте превије, ниске порођајне тежине и превременог порођаја, с вишом стопом феталне смрти. Ризици се додатно повећавају ако жена већ има висок крвни притисак, дијабетес или је гојазна, преноси Индеx.хр.

(Крстарица)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".