Извор:Фото: Профимедиа

ПРИЧА СЕЖЕ У ДАЛЕКУ ПРОШЛОСТ: Како је настао петак 13.?

Извор: Нпортал

13.10.2023.

17:27

ПРИЧА о петку 13. сеже у далеку прошлост...

Фамозни петак 13. многима представља време када би најрадије остали у кревету или барем код куће. И, иако некима ово можда делује као глупост, најнесрећнији број многих цивилизација у комбинацији са петим даном у недељи, сваке године улива страх у кости милионима људи широм света.

Порекло веровања у несрећу повезану са овим даном до данас није прецизно разјашњено. Легенда вероватно потиче још из библијских времена јер је 13. гост на Последњој вечери – Јуда, издао Исуса који је касније, разапет баш у петак. Такође, наводно су Адам и Ева управо на тај дан убрали јабуку која их је заувек истерала из раја.

Слично веровање постоји и у нордијској митологији, јер је на једну забаву упао 13. гост – опаки бог Локи, који је организовао убиство бога весеља Балдера, након чега је Земљом завладала тама.

Још библијских догађаја везује се за овај “баксузни дан” – тада је, према легенди, почео Велики потоп, обустављена је изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

BloombergAdria.com

Шта о петку 13. каже документована историја?

Што се документоване историје тиче, 13. октобра 1307. године, француски краљ Филип ИВ и папа почели су коначни одрачун са темпларима. Они су истовремено ухапшени, мучени због јереси и на крају погубљени, а ред је ускоро престао да постоји. Био је петак.

BloombergAdria.com

Иако први записи о баксузности овог дана потичу још из 14. столећа, све до 19. века овоме се није придавао наручит значај. У Средњем веку се сматрало да петак 13. једноставно “није добар дан” за почињање неког новог посла – тада се није кретало на путовања и нису се организовале свадбе.

Ипак, почев од 20. века ово је попримило много веће размере – људи су одбијали да на данашњи дан лете, инвестирају или чак и раде. И данас је у питању једна од најпопуларнијих фобија стручног назива параскаведекатриафобије или фригатрискаидекафобија. Процењује се да од ње у свету пати око 21 милион људи.