Извор:Фото: Архив Борбе, Архив Новости

ПЕТ ГОДИНА БЕЗ ЊЕ: Данас је годишњица смрти Милене Дравић

Извор: нпортал

14.10.2023.

13:14

ПАМТИМО је као праву даму, дивног, смиреног духа..

На данашњи дан пре пет година преминула је дива нашег глумишта, Милена Дравић.

BloombergAdria.com

 

Чувена глумица почива у Алеји заслужних грађана у Београду, заједно са супругом Драганом Николићем. На вечни починак испаћена је уз црквена звона и уз трактат о Милени Душана Макавејева, коју је прочитао Воја Брајовић.

Публика је обожавала Милену Дравић због њеног несвакидашњег талента, улога којима се несебично давала, скромности, оптимизму и љубави коју је ширила сваки пут када би се појавила. Иначе, глумачка каријера Милене Дравић започела је, сасвим случајно 1958. године. Њу је у Сарајеву приметио словеначки редитељ чешког порекла Франтишек Чап (Франтишек Чáп). Понудио јој је улогу у филму "Врата остају отворена". Милена је прихватила, те је цело лето провела снимајући у Сарајеву. Касније се испоставило да је редитељ имао савршени осећај за таленат.

BloombergAdria.com

 

Након што је Чапова драма објављена, многим редитељима је за око запала нова млада глумица. Уследиле су улоге Наталије у филму "Лето је криво за све" и Харе у "Узаврелом граду". Преломни тренутак за почетак њене блиставе каријере се одиграо 1962. године када јој је Бранко Бауер понудио главну женску улогу у филму "Прекобројна". 

Милена је тада, заједно са Љубишом Самарџићем одушевила и критику и публику, те је на Фестивалу у Пули добила Златну арену за најбољу женску улогу. Касније је са Љубишом снимила бројне филмове.

BloombergAdria.com

 

Имала је прилику да сарађује са чувеним српским и холивудским глумцима и продуцентима. Освојила је бројне награде, међу којима су "Велика Жанка", "Добричин прстен", "Награда Павле Вујисић", "Статуета Јоаким Вујић", "Нушићева награда" и многе друге.

Како се преносиило у домаћим медијима, Милена је своје последње дане провела далеко од будних очију јавности, у тишини болничке постеље, прикључена на апарате. Како је живела, скомно, тако је проводила и најтеже дане. Примала је посете само најближих, док је замолила да јој остали не долазе.

- За моје здравствене проблеме знали су само моји најближи, супруг, брат Раде и најинтимнији пријатељи. Колеге из "Ларија Томпсона" биле су уз мене, нису хтели да скидамо представу с репертоара - изјавила је Милена својевремено и истакла да је њен супруг са њом "прошао кроз све фазе болести и да је умногоме допринео да исход борбе буде позитиван.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".