Извор:Фото: Профимедиа, Гугл мапс принтскрин

"МАЂАРСКА УВЕК ПРВА" Ко је Милош Керкез, фудбалер из Врбаса

Извор: Нпортал

14.10.2023.

22:42

"ВЕОМА млад, са 14 година одлучио сам да, када дође тај тренутак у каријери, будем део репрезентације Мађарске", рекао је својевремено суперталентовани Милош Керкез.

Фудбалска репрезентација Србија изгубила је од селекције Мађарске резултатом 2:1 у оквиру групе "Г" квалификација за Европско првенство које се наредне године одржава у Немачкој. Меч је одигран на крцатој "Пушкаш арени", а стрелци су били Варга и Шалај за Мађаре, док је једини гол за Србију дао штопер Страхиња Павловић. Треба напоменути да су "орловима" поништена чак два гола због офсајда, као и да нису искоришћене многобројне шансе.

У стартној постави Мађара налази се и једно занимљиво име. У питању је 19-годишњи Милош Керкез, фудбалер рођен у Србији. 

Момак из Врбаса, рођен 7. новембра 2003. године, могао је да бира да ли ће да игра за Србију или Мађарску, а он је одабрао матичну земљу своје баке. Керкез је недавно открио детаље ове одлуке, поручивши да никада није постојала дилема по том питању.

- Мађарска је увек била прва! То су хтели мој отац и бака Мађарица, а после сам и ја, тако да није постала никаква сумња. Веома млад са 14 година, одлучио сам да, када дође тај тренутак у каријери, будем део репрезентације Мађарске. Да не говорим о томе да ме Србија никада није контактирала, али Мађарска јесте када сам имао 15 година. Овде ме поштују, као и моју породицу, то никада нећу заборавити - рекао је Керкез за Немзетиспорт.

BloombergAdria.com

 

Милош је поникао у ОФК Врбасу, са 11 година је заиграо у омладинском погону Рапида из Беча, а у Ђер је стигао 2019. године. Уследио је позив легендарног Паола Малдинија због којег је у јулу 2021. године отишао у Милан, али се са Росонерима растао годину дана касније због недостатка праве прилике. Милан га је платио 200.000 евра, а Керкез је направио контроверзан потез на промоцију у новом клубу. Он је тада отворено рекао да је као дечак био навијач Јувентуса. 

Након што се није снашао у Италију, Керкез је шансу добио у Алкмару где је процветао, што му је и обезбедило трансфер у Премијер лигу вредан око 18 милиона евра. Наиме, Милош Керкез је овог лета појачао редове Бормута, тренутно претпоследње екипе у вероватно најјачој лиги на свету. 

За Бормут је одиграо свега пет мечева, од чега четири у Премијер лиги. Најбољу партије пружио је у Лига купу Енглеске када је на мечу против Стоука био један од најзапаженијих на терену. 

Јуче је овај млади фудбалер ушао међу 25 кандидата за трофеј "Голден бој" у избору "Тутоспорта".

Сваке године "Тутоспорт" номинује 100 најбољих младих играча до 21 године, после гласања листа се скраћује на 20 имена (плус 5 Вајлд карта), а новинари и навијачи гласају даље да би изгласали победника.

Подсетимо, репрезентација Мађарске савладале је "орлове" у првом међусобном сусрету одиграном у Београду резултатом 1:2.

Мађари се налазе на челу групе "Г" са 13 бодова из пет одиграних утакмица. На другом месту налази се репрезентација Србије са утакмицом више, али и три бода мање.

Standings provided by Sofascore

Поред Србије и Мађарске у групи "Г" налазе се и Црна Гора, Бугарска и Литванија. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".