Извор:Фото: Н. Кнежевић/Јутјуб принтскрин

РЕКАО МИ ЈЕ ДА САМ ИДИОТ! Шербеџија о сарадњи са Кјубриком

Извор: Нпортал

17.10.2023.

11:31

ГЛУМАЦ Раде Шербеџија испричао је у великом интервјуу за Index.hr како је било сарађивати са великим редитељем Стенлијем Кјубриком током снимања филма "Широм затворених очију".

Према његовим речима, имао је прилику да се сусретне са његовим познатим, чак "злогласним", перфекционизмом.

- За почетак, сарадња је започела преко Леона Виталија чија прича је сама по себи посебна. Човек који је након улоге у "Берију Линдону" постао његова десна рука. Он је бирао све остале улоге, а Кјубрик је само знао да жели Тома Круза, Никол Кидман и Сиднија Полака. Све друге улоге биле су на Виталијев позив. За моју је улогу било преко 30 глумаца, Витали је изабрао мене и још двојицу и Кјубрик се одлучио за мене.

- Не знам шта је пресудило. Ја сам снимио сцену и послао видео. Витали ме гледао у филмовима "The Saint" и "The Truce" у којем сам глумио са Џоном Тортуром. Кад сам га упознао, прво што ме Кјубрик питао је знам ли ко је Васја Пирц. Рекао сам да знам и он ми каже: "OK, go on. Open the game." Гледам ја њега и сетим се, не знам како и касније сам био јако поносан на себе, и кажем: "Не, на вама је да отворите јер Пирц је био познат по својој обрани." И то га је одушевило.

BloombergAdria.com

 

- А сама сарадња је била занимљива. Прво смо имали неспоразум око тога како да играм улогу коју сам добио. Још током проба ме враћао да гомилу пута снимим ту једну сцену и на крају је прекинуо пробе и отишао у свој апартман. И онда касније зове мене и Тома, љут. Стави касету моје аудиције на великом екрану и гледају. И он и Том се смеју. И погледа ме Кјубрик и каже: "Одличан је. Фантастичан. Можеш ли то да учиниш попут њега?"

- И није ми било јасно шта жели да учиним. Очито зна да сам добар глумац, зато ме и изабрао. Али не знам шта тражи. Он не жели да глумим на начин који се класично подразумијева као добра глума. И онда мислим какав је тај лик. Луд је. Значи, он жели да ја будем луд. И тако сам се ја сасвим почео понашати као да сам луд.

BloombergAdria.com

 

- Кад су асистенти долазили по мене, одбијао сам да одем на снимање све док нису послали првог асистента и онда сам отишао љут. Цела екипа ме се боји, једино ме Стенли гледа и задовољан је. Схватио је да сам схватио шта тражи од мене. То непосредно лудило које не можеш мало глумити, а мало не. Мораш се ставити у то стање и постати тај лик. То камера препознаје.

- А постоји и задњи део приче с њим. Углавном, избацио је две јако добре сцене јер сам у рукама држао маску пре него што је он желео да се та маска појави. И онда сам ја желео да му предложим да се мој лик још једном појави на крају филма. Да позовни на врата Томовог лика и пита га шта је учинио његовој ћерки јер његова ћерка више не може да спава. Али мислим се: "Не могу то. Још ће рећи 'гле овог Балканца, жели себи да прошири улогу'". И на крају нисам.

- И након завршетка снимања позвао ме у студио да снимим неку реченицу у off-у. Чак ми је рекао да ради на два пројекта и да је један од тих пројеката прича о Распутину и да бих био добар за ту улогу. И како сам седио с њим током те неке паузе, одлучим да му кажем за ту сцену коју сам желео да му предложим.

- И ја му испричам овако како сам испричао теби. Он гледа пар тренутака испред себе, окрене се према мени и каже: "Ти си идиот." Сунце ти ј**ем, нисам ја идиот, ја сам сто идиота. Долази он за пола сата, дословце бео у лицу, љут, стане испред мене и каже с мржњом у очима: "Зашто ми ово ниси рекао? Бриљантно је." Након тога ме само једном поздравио и тад сам га задњи пут видио. За месец дана је умро. 

- Од тада својим студентима говорим да редитељима увек кажу шта мисле. Паметан редитељ ће видети и одлучити да ли је идеја добра или лоша, али не смеју пропустити прилику.