Извор:Фото: Профимедиа, принтскрин

"ПОДИГЛА БИХ 1,3 МИЛИОНА €" Нови детаљи пљачке у Црној Гори

Извор: Нпортал

18.10.2023.

21:22

ИВАНА А. означена је као особа која је 12. априла ове године дошла у филијалу Ловћен банке у Херцег Новом, потписала налоге за исплату и са рачуна М.О. подигла 230.000 еура и 1,2 милиона долара.

- Замолници која је упућена надлежним органима БиХ још није удовољено па не можемо знати да ли су саслушана лица признала кривицу, негирала кривицу или се бранила ћутањем - саопштио је тужилац Никола Самарџић.

Случај преваре тешке 1,3 милиона еура у Ловћен банци у Херцег Новом доказ је да је правда спора, али је упитно да ли је и достижна.

Наиме, тужилац из Херцег Новог који води истрагу у том предмету ни четири месеца након саслушања осумњичених у Требињу није упознат са њиховим исказима.

Осумњичени држављани БиХ саслушани су још у јуну, након што их је ухапсила полиција Републике Српске. Пошто су дали исказе, пуштени су на слободу, а да ли су признали да су преваром са рачуна Будванке узели милион еура, то црногорском тужиоцу није саопштено.

Детаљи са саслушања и радње које је тужилаштво у Требињу предузело непознати су херцегновском тужиоцу, јер колеге из Требиња нису одговориле на замолницу која им је упућена из Црне Горе.

BloombergAdria.com

 

- Поступак на који се односи Ваше питање је у фази извиђаја, замолници која је упућена надлежним органима БиХ још није удовољено па не можемо знати да ли су саслушана лица признала кривицу, негирала кривицу или се бранила ћутањем - саопштио је за "Дан" Никола Самарџић, тужилац ОДТ Херцег Нови.

Редакција "Дана" мејл је упутила и Окружном тужилаштву у Требињу како бисмо сазнали зашто није поступљено по замолници. Одговор нисмо добили. У ранијим комуникацијама надлежни из Требиња за све информације о овом случају упућивали су нас на колеге из Херцег Новог које воде истрагу.

Превара у Ловћен банци догодила се 12. априла, а откривена је дан касније. У медијима се убрзо појавила фотографија жене која се сумњичи да је ушла у банку и представљајући се лажно са рачуна Будванке подигла више од милион еура.

Након два месеца, истражитељи су склопили мозаик преваре и идентификовали осумњичене. Полиција је одмах дала саопштење наводећи да су са колегама из Републике Српске расветлили тај догађај, а да су осумњичени Ивана А., Марко Д. и Саша К.

Ивана А. означена је као директни извршилац преваре, односно као особа која је 12. априла ове године дошла у филијалу Ловћен банке у Херцег Новом, потписала налоге за исплату и са рачуна М.О. подигла 230.000 еура и 1,2 милиона долара (око 1,3 милиона еура). Дан раније, како се сумња, она је ушла у пословницу банке, до које ју је довезао осумњичени Марко Д. и тада се састала са руководиоцем филијале П.М.

Према наводима из полиције, лажно се представила као власница рачуна, односно као Будванка М.О., и руководиоцу филијале дала фалсификовану личну карту на име М.О.

Након тога је затражила да јој се сутрадан (12. априла) око 15 часова исплати сав новац са рачуна. Такође, 11. априла, око 16 часова, руководилац филијале је позван путем Вибер апликације са телефона који је користио осумњичени Саша К.

BloombergAdria.com

 

Руководиоцу филијале је на дисплеју телефона писало име стварне власнице рачуна М.О. Приликом тог позива затражено је да се исплата помери раније него што је договорено тога дана, односно 12. априла око 10.30 часова.

Сутрадан је, у наведено време, Ивана А., како се сумња, дошла у банку, потписала исплатне налоге и са туђим новцем одшетала из банке.

Одузети новац, оружје и дрога

Радећи на идентификацији осумњичених, представници црногорске полиције боравили су службено у Требињу, гђе су били укључени у радње које су се предузимале према осумњиченима.

Након њиховог хапшења, у полицијском саопштењу наведено је да су у овој истрази претреси извршени на подручју Бања Луке и Требиња.

- На више локација које користе лица иницијала С.К., И.А. и М.Д је пронађено и одузето око 50.000 КМ, већа количина оружја, муниција, три килограма марихуане, али и други предмети који се могу довести у везу са извршењем преваре у Ловћен банци и других кривичних дела - саопштено је тада из полиције.

(Дан)