Извор:Фото: З. Кнежевић

Преминуо Милутин Мркоњић - срце није издржало

Извор: Нпортал

27.11.2021.

21:13

ДАНАС је у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње преминуо високи функционер СПС-а Милутин Мркоњић.

Мркоњић је прикључен на респиратор, али није био у коми. Лекари су за Новости потврдиле да је у критичном здравственом стању због попуштања срчаног мишића. Терапија није доносила побољшање.

Милутин Мркоњић је рођен 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду.

Руководио је обновом Србије испред Владе Србије након НАТО бомбардовања 1999. године. Године 2007. долази на место потпредседника Народне скупштине Републике Србије, а након што је тадашњи председник Скупштине Томислав Николић поднео оставку, Мркоњић преузима председавање седницама Скупштине. Пред Мркоњићем је друга влада Војислава Коштунице положила заклетву.

BloombergAdria.com

 

На изборима 2008. године био је кандидат СПС-а за председничке изборе, међутим без великог успеха. Формирањем коалиције ДС-СПС 2008. године, у влади Мирка Цветковића је изабран за министра инфраструктуре.

Други министарски мандат је добио у влади Ивице Дачића када је постао министар саобраћаја, а заменио га је страначки колега након годину дана.

Почасни је председник СПС-а и почасни доктор наука Универзитета Мегатренд.