Извор:Фото: архива Новости, Н. Карлић

Како је Паја Вуисић ишао у цркву да избаци "Ј" из презимена

Извор: Нпортал

20.11.2021.

20:49

ПАВЛЕ Вуисић, легендарни српски глумац, остао је запамћен по читавом низу моћних улога, али и као један од највећих намћора и ексцентрика који су се икада бавили глумом у нашој земљи.

Популарни Паја мрзео је и ниподаштавао позив глумца, упркос томе што је стекао безрезевну љубав гледалаца. Време је више волео да проводи крај Саве, или у кафанама, него глумећи, а о њему постоји и мноштво прича које сведоче да је умео да буде прилично својеглав.

Једна од познатих прича јесте и она о промени презимена. Јер, славног Пају успевало је да нервира чак и - једно слово.

BloombergAdria.com

 

- Нико није схватао зашто га је толико нервирало када му у филмској шпици у презимену напишу "Ј" - забележио је у књизи "Урбане легенде" аутор Небојша Вуковић. - Да чудо буде још веће, то "Ј" у "Вујисић" му је стајало у свим документима. Али то њему није био никакав доказ да тако треба и да остане. И оде тако једног дана у београдску цркву Светог Саве, где је иначе био крштен, да као тражи извод из књиге рођених. Крштеницу. Нађе тамо наравно неко свештено лице које је имало и нека службеничка овлашћења, па с њим реч по реч, наговори га како му је у црквеним књигама "урађена велика грешка". И опет, реч по реч, овај пристане да му изда крштеницу без "Ј" у презимену. То је, кажу, Пају много обрадовало. Свима је показивао ту нову и од сада праву крштеницу с речима:

- Не знам ја ко је кад погрешио, али немам више оно "Ј", заувек!

BloombergAdria.com

 

Ипак, супруга покојног великана, Мирјана, која је са њим провела 32 године, пре неколико година изнела је нешто другачију верзију ове приче.

- Ја сам до пре годину дана мислила да је то била нека његова ујдурма. А шта се догодило? Крштен је у цркви Светог Саве на Славији. А поп Шумадинац који је то уписивао, написао је "Вуисић", и тако је то, у ствари, остало. Још су се гледале црквене књиге и кад смо мењали документе 1968, упишу Вуисић, по крштеници. Павле после тога дође кући и каже мајци: "Ја више немам везе с вама, ја сам Вуисић" - испричала је тада Мирјана за "Недељник".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".