Извор:Фото: Профимедиа

ШТА СЕ ДЕСИ КАД СЕ ПРИБЛИЖЕ ПРИТИСЦИ? Кардиолог упозорава

Извор: Нпортал

27.11.2023.

08:02

СТАЊЕ крвног притиска је важан показатељ општег здравственог стања сваке особе, а лекари сматрају да је једнако важно и да ли скаче или пада. Међутим, за већину људи је аларм када виде да је горњи драстично порастао док доњи изазива мање бриге.

Да ли је заиста тако? Да ли су варирања доњег притиска безазленији симптом?

- Приликом мерења крвног притиска, утврђују се две врсте: са сваким откуцајима срца притисак варира између горњег, систолног и доњег, дијастолног. Дакле, величина силе која делује на крвне судове одређена је помоћу два параметра: горњим (систолним) и доњим (дијастолним) притиском. Зато се не може рећи да је било који од ових параметара важнији, оба имају свој значај - каже кардиолог, преноси Ало.

- Сви знају да је нормална вредност крвног притиска здраве особе (систолни/дијастолни) 120 са 80. Али такође треба имати на уму да се нормалне границе мењају у зависности од старости и постојећих болести. Разлика између систолног крвног притиска и дијастолног крвног притиска назива се пулсни притисак и обично износи 30-50 - наглашава специјалиста.

Бубрежни или срчани?

Горњи притисак називамо и срчаним, а доњи бубрежним.

- Онај виши број који се добије приликом мерења је систолни крвни притисак, он показује притисак у судовима док се срце стеже и потискује крв у артерије, што зависи од јачине контракција срца, отпора зидова крвних судова и броја откуцаја срца у јединици времена. Зато, генерално, можемо рећи да овај показатељ одражава управо рад срца, мада су, наравно, и други фактори укључени у овај процес - каже др Марија Беневскаја.

BloombergAdria.com

 

Такође не треба заборавити и да доњи притисак показује рад бубрега.

- Нижи број, дијастолни крвни притисак, показује притисак у артеријама када се срчани мишић опусти. Ово је минимални притисак у артеријама и одражава отпор периферних судова. Будући да васкуларни тон регулишу хемикалије и аутономни нервни систем, нижи крвни притисак значи колико се правилно врши неурохуморална регулација. Заузврат, неурохуморалне реакције се јављају углавном у бубрезима, па стога постоји мишљење да је доњи притисак бубрежни. Мада је исправније рећи да доњи притисак одражава рад крвних судова и бубрега - каже кардиолог.

Да ли је неки важнији?

- Сваки од ових параметара има свој значај, оба су важна. Ако је горњи повишен, говоримо о систолној хипертензији, а исто тако, ако је доњи повишен, опет се ради о хипертензији, само дијастолној. Свако од ових стања је опасно на свој начин и захтева другачији приступ лечењу - каже кардиолог.

Разлика између доњег и горњег притиска

Стручњаци напомињу да је важно обратити пажњу и на вредности између горњег и дорњег притиска.

- Када је реч о разлици између ова дрва притиска, норма је од 30 до 50 мм Хг. Све вредности које се не уклапају у ове границе могу да указују на присуство неке болести, што је разлог за посету лекару. Истовремено постоји и могућност да је то услед индивидуалних карактеристика организма и физиолошких услова. Али, у сваком случају је боље да се обратите лекару - напомиње докторка Марија.

Тако, на пример, уколико између горњег и доњег притиска постоји мала разлика, то може указивати на следећа стања:

(Стил/Ало)