БОЖИЋНИ ПОСТ: Припремите оброке по рецептима са Хиландара
27.11.2023.
10:01
У ТОКУ Божићног поста не једемо месо, бели мрс и јаја.
Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.
1. САРМА
Састојци:
У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати
Припрема:
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну. Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.
2. ПАПРИКАШ
Састојци:
- 1/2 кг кромпира
- 1/2 кг црног лука
- 2 шаргарепе
- 4 меснате паприке
- 1 веза першуна
- 2 кашике сувог зачина
- 2 кашике брашна
- млевена паприка, со
Припрема парикаша:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.
Састојци:
- пасуљ
- воду
- маслиново уље
- црни лук
- парадајз
- млевену паприку
- бибер, со
- сушени зачини
Припрема:
Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.
4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ
Састојци:
- 6 сувих црвених паприка
- 3 празилука или једна средња главица црног лука
- 100 г крупно млевених ораха
- 100 г пасуља тетовца
- 1 шољица (за црну кафу) пиринча
- мешавина сувог биљног зачина
- црвена млевена паприка,
- со, бибер
Припрема:
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.