ПОСНИ НАМАЗ: Специјалитет од печурака и патлиџана
29.11.2023.
10:49
ВЕРУЕМО да ће ових дана многима бити потребни ови разноврсни посни рецепти.
Божићни пост је почео 28. новембра и трајаће наредних 40 дана. Православни верници се њиме припремају за најродоснији хришћански празник, рођење Исуса Христа.
Хоће ли неко постити или не је верска одлука, а подразумева уздржавање од одређених намирница, углавном животињског порекла. Такође, пост подразумева и "искључивање" лоших мисли и дела.
Састојци:
- 400г печурака (шампињони, буковаче…),
- 200г патлиџана,
- 1 главица лука,
- 3 чена белог лука,
- со,
- бибер,
- сок од једног лимуна,
- 1-2дл маслиновог уља.
Припрема:
Печурке, патлиџан и лук исеците на мање комаде распоредите у плех, зачините сољу и бибером и прелијте са мало маслиновог уља.
Прекрите алуминијумском фолијом тако да све добро затворите или поклопите па пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 30-40 мин односно док не омекшају.
Након печења преспите у посуду за мешање да се смалачи заједно са соком од печења и уз додавање маслиновог уља све добро уситнити миксером.
Пред крај додајте и лимунов сок (по мало да би укус био усклађен вашим жељама) и добро промешајте.
На крају додати још соли и бибера уколико желите.
Количина употребљеног маслиновог уља, лимуновог сока и зачина је искључиво на вама.
Намаз оставити да се хлади у фрижидеру барем 1х пре служења.
У фрижидеру се може чувати неколико дана.
Ако му се за то време промени текстура само га промешајте. То се догађа јер у намазу нема хомогенизатора.