Извор:Фото: Принтскрин Јутјуб

ПОСНИ НАМАЗ: Специјалитет од печурака и патлиџана

Извор: нпортал

29.11.2023.

10:49

ВЕРУЕМО да ће ових дана многима бити потребни ови разноврсни посни рецепти.

Божићни пост је почео 28. новембра и трајаће наредних 40 дана. Православни верници се њиме припремају за најродоснији хришћански празник, рођење Исуса Христа.

BloombergAdria.com

 

Хоће ли неко постити или не је верска одлука, а подразумева уздржавање од одређених намирница, углавном животињског порекла. Такође, пост подразумева и "искључивање" лоших мисли и дела.

Састојци:

  • 400г печурака (шампињони, буковаче…),
  • 200г патлиџана,
  • 1 главица лука,
  • 3 чена белог лука,
  • со,
  • бибер,
  • сок од једног лимуна,
  • 1-2дл маслиновог уља.

Припрема:

Печурке, патлиџан и лук исеците на мање комаде распоредите у плех, зачините сољу и бибером и прелијте са мало маслиновог уља.

Прекрите алуминијумском фолијом тако да све добро затворите или поклопите па пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 30-40 мин односно док не омекшају.

Након печења преспите у посуду за мешање да се смалачи заједно са соком од печења и уз додавање маслиновог уља све добро уситнити миксером.

Пред крај додајте и лимунов сок (по мало да би укус био усклађен вашим жељама) и добро промешајте.

На крају додати још соли и бибера уколико желите.

Количина употребљеног маслиновог уља, лимуновог сока и зачина је искључиво на вама.

Намаз оставити да се хлади у фрижидеру барем 1х пре служења.

У фрижидеру се може чувати неколико дана.

Ако му се за то време промени текстура само га промешајте. То се догађа јер у намазу нема хомогенизатора.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".