Извор:Фото: репринт ТВ Новости, Википедија

ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Славимо велики женски празник

Извор: нпортал

04.12.2023.

07:25

СРПСКА православна црква данас прославља празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завештање Богу.

Данас ће сваки верник да пости јер Ваведење пада у време великог Божићног поста.

BloombergAdria.com

 

Богородица је рођена у Назарету, а ћерка је Светих праведника Јоакима и Ане. На рођењу је добила име Марија, и са родитељима често одлазила у јерусалимски храм још као беба.

Ана је, према предањима, Марију родила у седамдесетим годинама уз Божји благослов. Пре него што је остала трудна, Ана и Јоаким су се заветовали да ће, уколико буду имали потомство, дати своје дете у храм. Тако је још у својој трећој години Марија уведена у храм у Јерусалиму, где ју је на улазу дочекао отац Светог Јована Претече, првосвештеник Захарије. Он ју је поставио на први од дванаест степеника који су водили у најсветији део, назван Светиња над светињама. Марија се на остале степенике попела сама, иако је то било тешко и одраслим људима.

То је заправо догађај који 4. децембра прослављамо као Ваведење, односно улазак Пресвете Богородице у храм. Ваведење је и слава манастира Хиландара.

Марија је у храму остала девет година. Пошто су јој у међувремену умрли родитељи, свештеници су одлучили да је удају за 80-годишњег удовца Јосифа, који је већ имао одраслу децу.

BloombergAdria.com

 

Тако су, према предању, задовољени строги прописи који не дозвољавају да девојка остане девица до краја живота, већ је свака морала да се уда. Марија је живела у Јосифовој кући као што је живела у храму, тако да је она била прва монахиња - она која је живот завештала Богу.

По црквеном календару за децембар 2023. године 4. децембра слави се као женски празник, и то посебно од стране породиља и жена које се надају заштити и благослову за потомство.

Традиционално, избегавају се важни послови, а верује се да ће поштовање овог дана донети срећу и благостање.

Верници пажљиво посматрају временске прилике, тражећи знакове о томе каква година може да их очекује. Ова веровања преносе се с колена на колено, чинећи Ваведење значајним културним и верским наслеђем. Посебна пажња се зато и посвећује временским условима, с уверењем да они одражавају карактер наредне године. Сунчан дан означава лепу и сунчану годину, док киша или јак ветар указују на плодну или неродну годину, респективно.

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".