Извор:Фото: Танјуг/АП

ХИБРИД ВУКА И ПСА УБИО БЕБУ: Држали га као кућног љубимца

Извор: Нпортал

05.12.2023.

10:11

ХИБРИД вука и пса убио је тромесечну бебу у Челсију у Алабами, саопштила је америчка полиција. Породица несрећног детета држала је животињу као кућног љубимца. Ветеринар је еутаназирао животињу на лицу места, потврдила је канцеларија шерифа округа Шелби.

Градоначелник је смрт назвао "несрећном и трагичном".

"Потврђено је да је једно од наше деце овде у Челсију убио егзотични кућни љубимац и да је дете подлегло повредама јуче поподне након што је пребачено у болницу", рекао је градоначелник Тони Пиклшајмер.

Полиција је саопштила да су у четвртак око 13 часова по локалном времену позвани у дом детета, након што су добили дојаву о нападу животиње. Дете је потом пребачено у болницу, где је проглашено мртвим од повреда задобијених у нападу, пише Би-Би-Си .

Полиција је животињу описала као "хибрид вука и пса" коју је породица бебе држала као кућног љубимца. Одатле додају да настављају да истражују околности које су довеле до погибије детета. Градоначелник Пиклшајмер рекао је за ЦБС да је у кући било друге деце у време инцидента.

Сличан инцидент догодио се 2018. године, када је осмодневна беба умрла након што ју је напала иста животиња. Иначе, према Међународном центру за вукове у Минесоти, овај хибрид је потомак домаћег пса и вука који су се парили. „Ове две врсте су интерфертилне, што значи да се могу укрштати и производити одрживо потомство“, наводи Центар на својој веб страници.

Број таквих животиња у Сједињеним Државама је велики, а да ли су добри кућни љубимци или не, предмет је многих спорова. Према Међународном центру за вукове, мало људи успешно држи хибриде као кућне љубимце, а што је већи проценат вучјих гена у животињи, мања је вероватноћа да ће се она држати као кућни љубимац.

На хиљаде њих бива напуштено у САД сваке године јер људи купују животињу о којој нису спремни да брину. Међународни центар за вукове каже да поседовање хибрида вука и пса као кућног љубимца може бити изазов због њиховог сложеног и непредвидивог понашања.
Међутим, већина америчких држава има своје законе који регулишу узгој и власништво таквих животиња, који се понекад разликују по округу. Неколико држава, као што су Илиноис, Мичиген и Њујорк, забраниле су хибриде вукова и паса као кућне љубимце.

(Ало)