Извор:Фото: Профимедиа

ПОСНЕ ПИЦЕ КОЈЕ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ: 6 рецепата за свачији укус

Извор: Нпортал

07.12.2023.

17:46

БОЖИЋНИ пост је увелико у току, али не морате да заборавите на своје омиљено јело током поста. Пица може бити и те како укусна и ако се спрема на нешто другачији начин.

Пица може бити и те како укусна и ако се спрема на нешто другачији начин.

Представљамо вам 6 различитих рецепата за посну пицу, па ви изаберите који вам се највише допада.

За сваку је тесто идентично, а ево шта вам је све потребно:

- 450 гр брашна - 280 мл воде - 70 мл уља - 1/2 коцкице квасца - 1.5 кашичица соли - 1 кашичица шећера

Припрема: У топлу воду додати шећер а онда измрвити квасац и измешати да се све растопи. У то додати брашно и уље па замесити тесто. Умешено тесто оставити да нарасте док се припреми фил.

BloombergAdria.com

 

Посна пица са ајваром

Након што се припреми тесто по рецепту, спремити састојке за филовање.

Потребно је:

- 2 кашике кечапа - 2 кашике ајвара - 100 гр маслина - 100 гр шампињона - 1/2 главице црног лука - 3 већа кисела краставчића - 1 мања свежа паприка - 50 гр кукуруза шећерца - 2 веће конзерве туњевине у комаду - 300 гр биљног качкаваља - 1 кесица оригана

Припрема: Туњевину исцедити од уља и помешати је са, ситно исецканим, црним луком. Шампињоне исећи на тање листиће, паприку и краставчиће на коцкице, а маслинке исећи на кругове. Ајвар и кечап помешати и добро сјединити.

Плех добро премазати уљем а добијено тесто расклагијати у величини плеха.

Премазати га мешавином кечапа и ајвара. Затим распоредити туњевину са луком, па исецкане шампињоне, краставчиће, паприку, маслинке и кукуруз шећерац. Посути са ориганом и, крупно, нарендати биљни качкаваљ.

Ставити да се пече, у претходно загрејаној рерни, на 200 степени. Чим ивице теста благо порумене, пица је испечена. Извадити је и послужити.

Посна пица са парадајзом

Након што се припреми тесто по рецепту, спремити састојке за филовање.

Потребно је:

- 1 шоља печурака - 1 зрео парадајз - 2-3 зелене паприке - 1 главица црног лука - 1 кашика рузмарина - мало нане - 1 чењ белог лука - 1 шоља кечапа - мало љуте паприке (по жељи) - мало уља

BloombergAdria.com

 

Припрема: Тесто кружно развући и намазати уљем, затим премазати кечапом, па ређати на колутове исечен парадајз, прстенасто исечен црни лук и зелену паприку, иситњен бели лук, исецкане зачине и печурке исецкане на танке листиће. Може се додати и сир од соје. По жељи све то на крају прелити са мало уља.

Пећи у претходно загрејаној рерни на 200 степени.

Посна пица са кромпиром и маслинама

Потребно је:

- 250 г брашна - 50 г гриза - 1-2 кашичице соли - пола коцкице квасца - кашичица шећера - 60 г зелених маслина без коштица - чен белог лука - 60 мл маслиновог уља - кашичица оригана - 400-500 г куваног кромпира - 150 г парадајза исеченог на колутове - 100 г посног качкаваља - крупна морска со

Припрема: У посуди промешајте брашно, гриз и со. У средини направите удубљење, ставите издробљен квасац, па додајте шећер и 1-2 кашике млаке воде. Покријте посуду и оставите око 15 минута на топлом да надође. Сипајте око 1,2 дл млаке воде и замесите глатко тесто. Направите лопту, покријте поново и оставите 45 минута да тесто нарасте.

Исецкајте ситно маслине. Ољуштите бели лук, изгњечите га и пропржите на уљу. Умешајте оригано и склоните са ватре. Ољуштите кувани кромпир и уздуж исеците на танке кришке.

Рерну загрејте на 200°Ц. Обложите два плеха папиром за печење. Тесто поделите на два дела и оклагијом истањите на два круга. Ставите их на плехове и танко поспите са мало кашкаваља. Одозго поређајте кромпир, парадајз и маслине. Попрскајте уљем, поспите остатком качкаваља и пеците у рерни око 20 минута. Затим испрскајте преосталим уљем, поспите морском сољу и гарнирајте ориганом. Сервирајте топло.

Посна пица са зељем

Након што се припреми тесто по рецепту, спремити састојке за филовање.

- 1/2 кг спанаћа или неке друге врсте зеља - 1 кашика капара - 3/4 шоље црних маслина - 1 чен белог лука - 3/4 шоље уља - бибер - со

Припрема: Очишћено и опрано зеље обарити у врелој води и оставити да се оцедити у цедиљки. Из маслина извадити коштице и исећи на кришке. Преполовљен бели лук пропржити на уљу како би попримило његов мирис. Из уља извадити лук и бацити га, а додати маслине, зачине, зеље и со, промешати, па све заједно пржити на умереној температури десетак минута.

Развити тесто за пицу и на њега ставити претходно припремљени фил од зеља. Пицу пећи на јакој ватри око 30 минута.

Посна пица са туњевином

Након што се припреми тесто по рецепту, спремити састојке за филовање.

BloombergAdria.com

 

- 100 г кечапа - 100 г шампињона - 1 главица црног лука - 1 конзерва туњевине у уљу - неколико црних маслина - капар - оригано

Припрема: Тесто за пицу премазати кечапом. Туњевину изгњечити виљушком у уљу да се добије уједначена маса. Печурке очистити и изрезати налистиће, па продинстати са луком на уљу док не омекшају. На тесто поређати најпре печурке, па затим туњевину,посути каприма и ориганом. Пећи у загрејаној рерни на 220 степени. Готову пицу украсити маслинама и колутићима црног лука.

Савет: Уместо кечапа боље је користити парадајз пире, али није неопходно. Јело ће бити укусније ако се у фил наренда доста посног биљног качкаваља, а и преко још вруће готове пице.

Посна пица ролат

Потребно је:

- 500 г кора за питу - 600 г кечапа - 600 г маринираних шампињона - 300 г посног качкаваља - мало уља

Припрема: Коре поделити на 3 дела за 3 ролата (по 5 комада). Печурке исецкати, а качкаваљ изрендати. На сваки ролат иде по 200 г кечапа, 100 г качкаваља и 200 г шампињона. Ставити две коре једну преко друге па премазати кечапом, па ставити трећу кору. И трећу кору премазати кечапом, па посути са изренданим качкаваљем. Ставити четврту кору, премазати је кечапом, па распоредити исецкане шампињоне. Ставити пету кору, па уролати. Тако направити још два ролата.

Ролате ставити у обложен плех, па их одгоре премазати са мало уља и пећи их на 220 степени око 30 минута.

(Опанак.рс)