ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ: Традиционални рецепти за празнике
09.12.2023.
14:24
НА зимском репетоару налазе се бројни посни и мрсни празници, па је пожељно припремити богату трпезу.
Млада куварица и блогерка Драгана Недељковић обожава да кува по традиционалним рецептима своје баке, па је тако била вољна да са нама подели неколико из богате куварске књиге. Драгана је открила и који је то омиљено српско традиционално јело и заборављени слаткиш.
Шта се више спрема, традиционална јела или интернационална?
На мом профилу можете да нађете добре заборављене традиоционалне рецепте што правим са мојом баком. Волим када ми прави кох, гибаницу, проју, тулумбе, уштпке. Уживам када кувам са њом, то ми је омиљени део дана.
Предлози за посна славска јела?
Посна слана јела која се могу наћи за славску трпезу су рибља чорба, посни ролати, пите са печуркама и кромпиром, посна сарма и пасуљ, риба, разне салате. А ту си и разни слаткиши као што су бајадере, посне торте, ванилице, кифлице за пивом, обланде, колачи са лесником и орахом.
Најмекше тесто за славску погачу или чесницу?
- 300мл млека,
- 300мл воде
- 10г сувог квасца,
- 2 кашике шећера
- 2 кашике уља
- 1 кашика соли,
- 2 јаја
- 800г брашна ( вероватно ће вам требати и мало више )
Можете овако и посни славски колач да направите, а украсе обожавам да правим сама. На славку погачу треба да буде слово, грожђе, пшеница…
Старински рецепт за гибаницу или увијачу?
Да ли је захтевније спремити слана или слатка посна јела?
Мислим да је лакше спремити посна слана јела, него слатка. Око колача вам треба доста времена, јер су мало тежи за прављење. Поготову ако правите више врста.
Рецепт за славско жито?
- 300г пшенице
- 300г ораха
- 100г шећера у праху
- 1 ванилин шећер .
Заборављени старински слаткиш?
Кох. Рецепт можете погледати на линку профила.
Новогодишња декорација јела?
Што се тиче декорације, то ми је омиљени део у кухињи, увек правим сама. Трудим се када спремам пријатељима вечеру, да то буде лепо украшено, креативно и да нешто ново виде.
Јер на интернету има доста идеја, па можете и ви да будете креативни.
Омиљено традиционално српско јело?
- 1кг јунећег меса
- 400г лука
- 4 шаргарепе,
- Уље,
- Зачини по укусу
- 80грама пиринча
Прво испржити лук и шаргарепу, па затим месо и све остале састојке. Сарма треба да буде добро зачињена, да би била укусна.
Твој измишљени рецепт?