Извор:Фото: принтскрин РТС

НЕОБИЧАН ЖИВОТ, НЕОБИЧНА ЉУБАВ: Како данас живи горштак Дане

Извор: Нпортал

09.12.2023.

22:44

"Мора неко и на селу да остане"

Данијел Дане Биорац, назван горштак са Голије, јавности је постао познат пре неколико година када је на телевизији емитована репортажа о његовом необичном начину живота. У међувремену се оженио и добио сина, а њихову љубавну причу пратио је филмски заплет.

Рођен је у Новом Пазару где је завршио и основну и средњу. Био је одличан ђак и родитељи су хтели да иде на факултет али он то није желео.

- Мора неко и на селу да остане - рекао је тада Дане Биорац који је тако остао на Голији да чува овце и бави се сточарством.

Када је емитована прича о њему, на екрану га је видела деветнаестогодишња Кристина из Сарајева, што јој је било довољно да, усред зиме, крене да га упозна. Остало је прича као из бајке.

Како је испричала, свидео јој се делија и дошла је усред зиме да га упозна.

- Видела сам га у емсији, свидео ми се. Честитала сам му што води такав живот, рекла сам му да бих дошла код њега. Привукло ме то што је озбиљан, хоће породицу, брак и није неки незрео - рекла је Кристина у емисији на РТС.

Она је кренула из Сарајева а родитељи нису знали где иде, па је морала да побегне.

- Једва сам чекала до дођем, нисам знала да ли ће ме стварно чекати на станици. Размишљала сам о томе да ћу доћи у другу државу, а да њега неће бити, бићу изгубљена. Чули смо се преко телефона у току пута, али још нисам била сигурна да ће ме чекати - додала је Кристина.

Дане је испричао да као што она није веровала, тако ни он није веровао да ће она да дође.

- Тражио сам говеда, не могу да их нађем, а ја треба да идем за Пазар. Каква говеда, магла, ја само гледам у телефон, поруку да пишем. Али угасио ми се телефон и ја не знам да ли ће доћи. Одем, пусти говеда, дођем да напуним телефон. Целу ноћ нисам ока склопио, немам ја смирке, снег нападао и ја упалим трактор и само да идем. Могао бих пешке да стигнем за четири сата, али немам смирке код куће. Исто као што она није веровала, тако нисам ни ја веровао да ће она да дође. Сретосмо се ми, мени све непознато. Видео сам ја по градовима, љубе се и њуше, ништа их није срамота. Али за нас горштаке то није тако, ми одведемо жену у кревет па се тамо то чини, срамота пред другим људима. Сви ме у Пазару знају, ја се питах с њом и изљубих ка отац да јој умро, па кад зађосмо за зграду, ја је пољубих, пред народом не сме то - причао је Дане о њиховом првом сусрету.

Три дана је провела код њега, а онда су отишли код њених родитеља да се упознају. Дане је тада први пут напустио Србију. Својом причом и појавом освојио је и њене родитеље. Прихватили су зета и пустили их у миру.

У међувремену су добили сина коме су дали име Јован, по крсној слави.

- Када се родио, прве су ми честитале комшије, које не живе уопште близу, али су ми дошли. Била нам је и Кристинина породица. Много смо срећни! Најважније ми је да је порођај прошао како треба и да су беба и жена добро - рекао је скромни младић раније за Курир.

Судећи по његовим друштвеним мрежама, Дане је и даље заљубљеник у Голију, одакле и објављује слике завејаних предела.

Поносни отац објавио је и слику сина, наводећи да се нада да ће и његов наследник остати на планини, као и он.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".