3 СРПСКА ДОРУЧКА: На овој храни смо сви одрасли!
10.12.2023.
11:08
МОДЕРНА кухиња пружа разноврсност при избору хране, тако имамо разно воће са топлијих крајева, многе каше од више врста житарица, неки препоручују чајеве и шејкове. Али шта је оно што заправо карактерише наше подручје и на каквом доручку одрастају генерације.
Ово су три рецепта која вероватно сви већ знате и обожавате. Наравно основни састојци склони су променама по свачијем укусу.
1. ПРЖЕНИЦЕ
Припрема:
Умутите јаја и мало их посолите, па у ту смесу сипајте млеко. Хлеб исеците на кришке, па умочите у добијену смесу. Пржите на мало загрејаног уља и стављајте на убрус да се оцеде од уља.
Можете их јести уз сир, печеницу, салату, јогурт, али си одичне и са џемом али и медом и циметом!
2. ГИБАНИЦА
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени да се загреје. Поделити коре на 6 делова. Поделити сир на 5 делова.
Подмазати велики плех и послагати први део кора једну на другу и сваку премазати са мало уља. На задњу кору ставити комадиће сира. Тако радити до краја са корама и сиром.
Умутити јаја са сољу, додати јогурт и воду, ако вам је остало уља и њега ( мада мени није ) и све умутити.
Исећи гибаницу оштрим ножем па залити у прорезе прелив свуда по мало. Нагнути плех лево и десно и напред и назад како би прелив свуда прошао.
Ставити да се пече све до златно браон боје. Питу исећи поново по прорезима, покрити крпом и прохладити.
3. ЈАЈА И СЛАНИНА НА МАСТИ
Припрема:
Испржите јаја на око уз сланину, потом на кришку хлеба намажите мало масти и поспите одозго паприку. За свега пар минута некада најомиљенији доручак у Србији је спреман.
Стил
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".