Извор:Фото: Профимедиа

Најтраженији појмови на Гуглу у Србији у 2023. години

Извор: Нпортал

11.12.2023.

15:03

КОМПАНИЈА "Google" данас је традиционално објавила своју годишњу листу најпретраживанијих појмова, која пружа јединствен увид у најзначајније трендове у Србији током 2023. године.

Велики број земљотреса ове године забележен је како у свету тако и у региону, па се стога управо овај појам нашао на врху овогодишње листе најпретраживанијих појмова у Србији. Следећи појам на листи је име глумца Жарка Лаушевића, чија смрт је одјекнула земљом и регионом. Актуелна глобална дешавања, као што је рат између Израела и Палестине, изазвала су велику пажњу и код нас, па су се обе ове земље нашле на листи најпретраживанијих појмова 2023.

Као и сваке године, спорт је тема која изузетно занима грађане Србије, па су се на врху листе спортских догађаја нашли тениски турнир Вимблдон, сусрет Партизан – Реал Мадрид и очекивано Светско првенство у кошарци.

Сведоци смо тога да је успех српских кошаркаша на овогодишњем Светском првенству у кошарци привукао пажњу целе нације, па се тако Алекса Аврамовић нашао на листи најпретраживанијих појмова ове године. Аврамовић се такође налази и на самом врху листе најпретраживанијих спортиста и спортисткиња, где га у корак прате Бориша Симанић и Никола Јовић.

Поред актуелних глобалних и спортских догађаја и личности, грађани Србије су током 2023. године претраживали и популарне серијске и филмске програме. На самом врху листе ТВ серија које су ове године привукле највише пажње нашло се домаће остварење „Јужни ветар: На граници“, док листу најтраженијих филмских остварења предводи један од најишчекиванијих филмова године „Опенхајмер“.

Како на интернету често тражимо помоћ и инструкције када је потребно да нешто направимо или урадимо, занимљиво је да су грађани Србије претраживали и како се прави чесница за Божић, како се праве славски колач, баклава и слатко од смокве, а имали су и питања у вези са тим како да направе пињату, па и групу на виберу.

BloombergAdria.com

Компанија "Google" је ове године представила и "Google Trends Time Capsule", "временску капсулу" која пружа занимљив увид у историју "Google" претрага по различитим категоријама од 1999. до 2023. године на глобалном нивоу. Када је реч о категорији ријалити ТВ,  интересантно је да се и ријалити програм Задруга нашао на овој листи почев од 2019. године, а 2021. је чак био и на самом врху листе.
Комплетне листе најпретраживанијих појмова у Србији можете погледати у продужетку.