Извор:Фото: Промо/очна болница Profesional

Ослободите се диоптрије без обзира на узраст!

Извор: Промо

22.12.2023.

09:55

УКЛАЊАЊЕ диоптрије могуће је на неколико начина, најчешћи су ласерско скидање диоптрије и уградња посебних, мултифокалних сочива, а избор методе зависи од врсте и висине диоптрије и старости пацијента.

О томе које диоптрије је могуће уклонити, ко је све кандидат за интервенцију, који су различити начини уклањања диоптрије и колико траје опоравак након њих, открива др Владимир Сувајац, очни лекар и директор очне болнице Професионал, који одговара на нека од најчешћих питања особа које разматрају одлуку о ласерском скидању диоптрије.

Како каже, данас постоји већи број начина уклањања диоптрије. Најчешћи је ласерско скидање диоптрије, али је у последње време све чешће и уградња посебних премијум мултифокалних и ЕДОФ (Еxтендед Дептх оф Фоцус - сочива са проширеним опсегом вида) интраокуларних сочива.

Према речима др Сувајца, узрасној групи до 40-ак година дефинитивно се увек саветује ласерско скидање диоптрије, зато што након ласерске интервенције они могу да виде одлично на свим раздаљинама без наочара и/или контактних сочива.

BloombergAdria.com

- Код људи који имају преко 45 година поред ласерског скидања диоптрије постоји и опција уградње трајних мултифокалних/ЕДОФ интраокуларних сочива. Обзиром да у том узрасту људи имају и додатну диоптрију за читање (пресбиопија), уградњом сочива може да им се уклони и диоптрија за даљину и диоптрија за близину – саветује др Сувајац.

Како каже, главне предности ласерског скидања диоптрије су да је то „минимално инвазивна и изузетно безбедна процедура“, и да је „уколико се обавља са ласерима новије генерације изузетно прецизна и предвидива“. 

- Изузетно је ретко да пацијент после интервенције има било какву диоптрију. Чињеница је и да је ласерско скидање диоптрије дугорочно гледано безбедније од ношења конкатних сочива и да мање утиче на сузни филм и сувоћу ока – наводи др Сувајац.

BloombergAdria.com

По речима др Владимира Сувајца, ласерским скидањем диоптрије може да се уклони кратковидост до -12 диоптрија, далековидост до максимално +6 диоптрија, као и астигматизам (цилиндар) до ± 6 диоптрија.

Највећи број особа испуњава критеријуме за ласерско скидање диоптрије, али се код око 5% пацијената се оно не саветује. То се утврђује у току прегледа за ласерско скидање диоптрије.

Такође, др Сувајац наводи да је потребно испунити следеће услове: да особа има минимум 18 година, да је диоптрија стабилна (што значи да се за годину дана није променила за више од ± 0.50 диоптрије, односно да пацијент није променио диоптрију у наочарима или сочивима последњих годину дана), да је око потпуно здраво, и да рожњача ока на којој се ради интервенција има довољно ткива.

- Најчешће се изводи СмартФемто ЛАСИК интервенција ласерског скидања диоптрије која је изузетно удобна. Траје 6-7 минута по оку, обавља се у локалној анестезији која се постиже једноставним укапавањем капи и потпуно је безболна. Већ петнаестак минута после интервенције особа одлази кући - каже др Сувајац.

BloombergAdria.com

У очној болници Професионал већ три дана након ЛАСИК интервенције пацијенти се могу вратити већини својих радних активности. Већ дан након интервенције пацијент нормално може да користи рачунар, мобилни телефон или гледа телевизију.

Многи се питају у чему је разлика између ласерског скидања диоптрије и уградње мултифокалних сочива, а др Владимир Сувајац наводи да је разлика пре свега што се уградња мултифокалних или  ЕДОФ сочива ради искључиво код особа које имају и додатну диоптрију за читање, односно код особа које имају преко 45-50 година. 

- Уградњом тих сочива је могуће уклонити и диоптрију за близину. Та интервенција се назива рефрактивна замена сочива и идентична је операцији катаракте – открива он.

С обзиром на савремени начин живота, све битнију улогу дигиталних уређаја и екрана као и све већи број људи са диоптријом, процедуре уклањања диоптрије све више добијају на значају. У свету се годишње обави преко четири милиона процедура уклањања диоптрије. По речима др Владимира Сувајца, у болници Професионал за последњих 13 година обављено је близу 12.000 интервенција ласерског скидања диоптрије. Између осталог, интересантан податак је да и међу запосленима у очној болнци има доста лекара и чланова медицинског тима који су уклонили диоптрију - од медицинских сестара, очних лекара, као и власника болнице.